Dondurulmuş olarak ALDI mağazalarında satılan çileklerde tesbit edilen Norovirus, Almanya'da günün konusu oldu.

Almanya'da Saksonya eyaletinde daha önce de bir okulda 86 öğrencinin fenalaşması üzerine yetkililer Norovirüs salgınından şüphelmişler ve yapılan sıkı kontrollerde AB üyesi ülkelerden ( İspanya, İtalya, Yunanistan) ithal edilen çileklerde sağlığı tehdit eden yüksek oranda tarım ilacı tesbit edilmişti.


YIKANSA DA TEMİZLENMİYOR

Bazı tarım ilaçlarının suda çözülebildiğini belirten uzmanlar, bunların iyice yıkandığında temizlenebilmesine rağmen bazı ilaçların çilek ne kadar yıkanırsa yıkansın temizlenemediği uyarısında bulundu. Bu yüzden satın alınan ürünlerin kökenine mutlaka bakmak gerekiyor. Düşük hijyen standartlarının bulunduğu ülkelerden gelen ürünleri satın almamakta yarar bulunuyor.

BELİRTİSİ NASIL FARK EDİLİYOR?

Belirtileri arasında bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı bulanan Norovirüs hastalığında, bu belirtilere ayrıca çok yüksek olmayan ateş, üşüme, titreme, baş ve kas ağrıları ile yorgunluk eşlik edebiliyor. Hastalığın aniden başlayarak hastayı yatağa düşürmesi ve 1-2 gün içinde etkisini kaybetmesi dikkat çekiyor.

Norovirus sonucu hasta olanların kendilerini oldukça halsiz hissetmeleri ve sürekli kusmaları Almanya'nın birçok eyaletinde ve Avusturya'da çilekte alarm diye gündeme yansıdı.