Almanya’da her 4 kişiden biri sigara içiyor. Kore, Rusya ve Bangladeş gibi ülkelerde sigara içenlerin oranı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Alman Kanser Araştırma Merkezi’nden Martina Pötschke-Langer, Almanya’da her yıl 110 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı yaşamını kaybettiğini belirterek, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bu, günde 300 kişi demek. Düşünsenize: Her gün bir jumbo jet düşse, ne olurdu? İnsanlar bir daha uçağa binmezdi. Ama sigara içmeye devam ediyorlar.”

Mentollü sigaralar da mercek altında

Sigara kullanımını azaltmaya yönelik tedbirler, son yıllarda Almanya’da sıkça tartışılan konulardan biri. Kapalı mekânlarda sigara içilmesine getirilen yasaklara ilişkin tartışmaların yerini şimdi de AB'nin yeni düzenlemeleri aldı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun yeni yönerge taslağı, sigara paketleri üzerindeki resimler için caydırıcı etkisi kuvvetli, ürkütücü resimler seçilmesini ve bu resimlerin hem ön hem de arka yüzde paketin dörtte üçünü kaplamasını öngörüyor. Tasarı ile ayrıca mentollü sigaralar gibi aromalı sigaralar ile çapı 7,5 mm'den küçük olan ince sigaraların da yasaklanması planlanıyor. Ancak tasarının yasalaşması için Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Avrupa Parlamentosu'nun da onayını alması gerekiyor.

Sigara üreticileri tepkili

Sigara paketi üzerindeki resimli uyarılar Avustralya, Kanada ve Brezilya gibi ülkelerde yasalaşmış durumda. Bu ülkelerdeki sigara paketlerinin üzerinde, hasta kişilerin resimlerinin yanı sıra, bir de uyarı metni yer alıyor. Almanya’da ise sadece uyarı metinleri kullanılıyor. Alman Sigara Üreticileri Birliği’nden Dirk Pangritz, yürürlüğe girmesi beklenen yönergeyi eleştirerek, söz konusu yasal düzenlemelerin, sanayi ve sigara üreticileri için kabul edilemez hale geldiğini vurguluyor. Pangritz, tüketicilere karşı sorumluluklarının farkında olduklarının altını çizerek, “Tüketicileri bilinçlendirme konusunda, önemli bir yol kat ettik. Gerek Almanya’nın gerekse Avrupa’nın herhangi bir yerinde, sigara ve tütün tüketiminin tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olmayan yoktur” diyor.

Mentollü sigaralar gibi aromalı sigaraların yasaklanması da gündemde

Hedef kitle gençler ve tiryakiler

Alman Kanser Araştırma Merkezi’nden Martina Pötschke-Langer ise bu görüşü paylaşmıyor. Langer, Avustralya ve Kanada’da yapılan kamuoyu araştırmalarının, özellikle genç neslin daha belirgin uyarılara ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini belirtiyor. Özellikle tiryakilerin artık uyarı metinlerinden etkilenmediklerini ve bu sebeple resimli uyarıların onlara da ulaşacağını düşünüyor. Resimlerin uyarı metinlerinden daha kolay kavrandığını belirten Pötschke-Langer, “Sağlıkları konusunda yeterince bilinçli olmayan gençler ya da eğitim seviyesi daha düşük olan kişiler, bu resimler sayesinde, sigaranın zararlarını daha çabuk kavrayacaklardır” diyor.

“Sigara sağlığa zararlıdır

Sigaranın yol açtığı başlıca hastalıklar arasında akciğer kanseri, kronik akciğer ve kalp-damar hastalıkları bulunuyor. Ancak tabii ki tüketimi insan vücuduna zarar veren tek ürün sigara değil. Örneğin uzmanlar aşırı şeker tüketiminin de insan vücuduna zararları konusunda uyarıda bulunuyor. Alman Sigara Üreticileri Birliği’nden Dirk Pangritz, aynı muamelenin diğer ürünlere yapılmadığına dikkat çekerek “Risk taşıyan diğer ürünlerde de bu tip uyarılar olduğunu düşünebiliyor musunuz? Örneğin limonata gibi şekerli ürünlerin, tek tip şişelerde satıldığını bir düşünün" şeklinde konuşuyor.

Brezilya'da da sigara paketlerinde resimli uyarılar var

Buna karşın Alman Kanser Araştırma Merkezi'nden Martina Pötschke-Langer sigara tiryakilerinin yarısının buna bağlı hastalıklar sonucu hayatını kaybettiğini ve bunun başka hiçbir ürünün tüketiminde söz konusu olmadığını vurguluyor.© DW