ABD AGİT raporunu bekleyecek ona göre seçimlerin meşru olup olmadığına karar verecekmiş.

AGİT rapor hazırlayacak, neye göre hazırlayacak?

Muhalefet Partilerinin raporları ve kararları üzerine.

Muhalefet Partileri ne yapacak?

MHP malum.

HDP kararları da tartışmalı bulunabilir, malum.

Geriye bir tek CHPnin tutumu kalıyor. Tüm Dünya CHP'nin vereceği karara bakıyor. Yani AKPnin ipinin önemli ucu CHPnin elinde. CHP bu referandum meşru değildir derse, AKP neresini yırtarsa yırtsın meşru kabul edilmeyecek.

Biraz geriye saralım.

AKP iktidarı, AB ve ABD tarafından, sosyal demokratlar, yeşiller dahil şöyle yenilikçi, böyle vesayeti kaldırdı, şu kadar demokrasiyi genişletti, aha bu kaddar inanç özgürlüğü getirdi, Kürt açılımı yaptı, Alevi açılımı yapıyor yapacak diye yağlanıyor, parlatılıyor idi, hergün Avrupa dergilerinde Tayyip yılın adamı ilan ediliyor, peşpeşe ödüller veriliyordu. Almanya en büyük ödülü takmak üzereydi, büyük bir protesto mitingi olunca Tayyip Bochum'a gelmeye cesaret edemedi. Kılıçdaroğlu Tayyib'e diktatör dedi, şimdiki SPD başkanı o zaman Avrupa parlamentosu kapısından en kaba biçimde geri çevirdi.

Tayyip Nobel barış ödülünü istiyordu ki Gezi direnişi başladı. Tayyip de, Tayyib'i parlatan tüm Avrupa güçler de lök gibi kaldılar.

Gezi büyük yalanı faş etmişti. Hepsi panik halinde Gezi'yi anlamaya çalıştılar, nerden çıkmıştı, kimdi, arkasındaki güç neydi?

Bulamadılarç Çünkü ne arkasında güç vardı, ne de bir gruba bağlıydı. Bir Ruh'du Gezi.

Geziden sonra Avrupa'nın hemen tüm kralları sırayla Tayyibi ziyaret ettiler, dağılan imajı toplamak, façasını düzeltmek için ama para etmedi. Gezi Ruhu dağ gibi orda duruyordu. Öyle ha deyince sokağa çıkmıyordu ama ordaydı. Kim olduğunu kimlerden oluştuğunu bulamıyorlardı ama ordaydı. Eğer lideri falan olsaydı bin kere öldürür, yüzbin kere satın alır, milyon kere suç bulur hapislerde süründürürlerdi.

Bu referandumda yine Gezi ayaktaydı. CHP referandumdan kendine paye devşirmeye çalışıyor ama boşuna. CHP hiç bir şey yapmayarak tarihindeki en doğru şeyi yaptı, AKPnin tüm provokasyonları boşa çıktı.

Bu referandum Gezi ruhunun başarısıdır.

Peki referandumda ne oldu?

Geziciler seçimlere sahip çıktı, oy patlaması yaşandı, hırsızlıklara, yolsuzluklara önemli ölçüde müsaade edilmedi. Sayımlar başladığında YSK Hayır'ın açık önde olduğunu farkedince açıkça seçim yasasını iptal etti, değiştirdi.

Bunun adı orman kanunudur, haydutluktur, yasa tanımazlıktır, zorbalıktır. Başka tarifi olamaz.

Ve zorbalık, haydutluk meşru değildir, olamaz.

Şimdi gelelim CHPye.

Referandum akşamı Tayyip'ten sonra YSK başkanı konuştu ve yasayı iptal ettiklerini kendi ağzıyla ifade etti.

Daha sonra Kılıçdaroğlu açıklama yaptı. Ne dedi, referandumun meşruiyetine gölge düştü dedi.

Gölge düştü ne demek, iyi irdeleyelim. Şaibe demektir, töhmet altında bırakılması demektir.

Daha önceki seçimlerin hepsi şaibeliydi, töhmet altında kaldı, üzerine gölge düştü. Çünkü yeterince ispat, delil malzemesi yoktu. Daha doğrusu vardı da takip eden muhalefet yoktu.  

Şimdiki durumsa çok farklı. Adamlar açıkça seçim kanununu iptal ediyor, geçersiz sayıyor. Hem de daha 3 gün önce sandık görevlilerini eğittikleri, sıkı sıkıya tembih ettikleri mühürsüz zarflar geçersizdir yasasını, açıkça iptal ediyor. Ne zaman iptal ediyor, sandıklar açılıp oylar sayılmaya başladıktan sonra, referandumun istikameti belli olduktan sonra.

Bundan daha büyük delil, ispat olur mu?

Bir iktidar son anda yasayı iptal edecek kadar gözünü karartmak zorunda kalıyorsa, bunun bir tek anlamı vardır, Hayır oyları açık net önde demektir. Nitekim bütün metropoller'den Hayır çıktı.

YSK yasayı iptal ettikten sonra YSK kararıyla mühürsüz zarfları milletin gözüne baka baka tek tek mühürlediler, böylece deliller ortadan kaldırılmış oldu.

Kılıçdaroğlu her seçimde yaptığı gibi yine lafı dolandıracak, çevirecek ve açıkça bu yasa tanımazlığı ifade etmeyecek, gölge düştü diyecek, ayıp ettiler diyecek, yazıktır, günahtır, tüyü bitmemiş yetim diyecek, vatan, diyecek, millet diyecek, devletin bekası diyecek ama referandum meşru değildir demeyecek.

İşte CHP bunu demeyeceği için, referandum meşru sayılacak ve tüm Dünya da Türk halkı kendi eliyle diktatörlük istedi diye yaygaraya başlayacak.

15 yıldır gördüğümüz yaşadığımız filmi bir kere daha yaşatacaklar bize.

Gezi bir Ruh, temsilcisi bir kurum yok. Geziye en yakın duran, hasbelkader çaresizlikten halkın oyunu verdiği CHPnin ise başına çuval geçirilmiş. CHP de MHP de AKPyi düştüğü yerde tutup kaldırıyorlar.

Muhalefet Partinin hepsi de sanki tek projenin farklı departmanları gibi faaliyet gösteriyor.

Önümüzdeki 10 gün içinde, YSK referandumun kesin sonuçlarını açıkladığında, hep birlikte göreceğiz.

AKPden kurtulmak için ya Kılıçdaroğlu çetesinden CHPyi kurtaracağız veya kendimize yeni bir temsilci oluşturacağız.

Çok da fazla vaktimiz kalmadı.

Bu arada belki CHP'ye şiddetli bir baskı yapabilirsek, Kılıçdaroğlu'na 'referandum meşru değildir' dedirtebilirsek, referandumu yarı yarıya kazanmış oluruz.

Aşk ile.