AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin yıl dönümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Konu demokrasi olduğunda kendisini dünyaya ders verecek bir konumda gören Batı Avrupa ülkeleri; söz konusu Türkiye’deki darbe girişimi olduğunda Türk halkının direnişini saygıyla karşılamak yerine ‘bekle ve gör’ politikası izlemeyi tercih etmiştir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, anavatanlarının temel demokratik düzeni hakkında kaygıyla sokağa çıkmalarının ardından bu ülkelerde oluşan ikiyüzlü söylem kabul edilemez.” diyen Yeneroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuruluşundan bu yana pek çok kez askerî darbelere maruz kalan demokrasimiz 15 Temmuz 2016 gecesi çok ağır bir sınavdan geçti. Yıllardan bu yana ordudan yargıya, özel sektöründen kamu kurumlarına kadar her alana sinsice konuşlanan FETÖ/PDY, seçilmiş iktidarı devirmek için düğmeye bastı. Bu gözü dönmüş oluşum, gece saatler 02.32’yi gösterdiğinde F-16 savaş uçakları ile demokrasimizi kalbinden vurdu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombaladı.

Bu hain girişim karşısında gözünü bile kırpmadan sokaklara ve meydanlara dökülen milletimiz; ülkesine, yönetimine ve demokrasisine sahip çıktı. O gece ülkesi için kendisini siper eden 250 şehidimizi ebediyete uğurladık. 2 bin 194 gazi başta olmak üzere tüm milletimiz 15 Temmuz’un izlerini hâlâ yüreklerinde taşıyorlar.

Bir yılın ardından yaşananlara geri dönüp baktığımızda 15 Temmuz’un, ülkemiz için bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin milletimizin tamamını hedef alan darbecilere en güzel yanıtı, yine milletimiz, hiçbir ayrım gözetmeden omuz omuza direnerek vermiştir. Darbe girişiminin ardından milyonlarca insanın katıldığı demokrasi nöbetleri ise bir devrim niteliğindedir."