Satanowski Alman Haber Ajansı ( DPA) muhabirinin "Rus Devlet Başkanı Erdoğan'a güveniyor mu?“ şeklindeki sorusuna "Hayır. Amerika Birleşik Devletleri gibi gibi en azından sadece çok ya da az. Almanlar Erdoğan'a güveniyor mu? Ya da Obama? Sözkonusu bu değil. Müzakereler sadece güvendiğin partnerlerle yapılmaz“ şeklinde yanıt verdi.

DPA muhabirinin Rusya Türkiye'den ne alır? ( Akkuyu Nükleer Güç Santralı projesi, doğal gaz anlaşmaları, turizm sektörü vs) şeklindeki soruya Satanowski şu şekilde yanıt verdi: Yavaş yavaş. Teker teker. Türkiye Rusya'dan ne alır önce ona bakmak gerekir. Rus turistler elbette geçmişte olduğu gibi yoğunlukla Türkiye'ye gitmeyecek. Moskova Ankara'dan ne alır? Herşey mümkün. Rusya'nin Türkiye'den daha çok, Türkiye'nin Rusya'ya ihtiyacı var.

DPA muhabirinin Türkiye Rusya ile gelecekte daha fazla işbirliği mi yapacak? NATO ve AB ile daha mı az? şeklindeki soruya ise Moskova Yakın Doğu Enstitüsü Başkanı Satanowski şu şekilde yanıt verdi.

"Türkiye sadece bir ülke ile gerçekten iyi çalışıyor, o da kendisiyle. Türkiye'nin AB ile işbirliği özellikle de Almanya ile yüzbinlerce mülteci akımı ile ilgili. Böyle bir işbirliğine Rusya'nın ihtiyacı yok."

Süheyla Kaplan