İtalyan basınında yer verilen habere göre, ülkenin güneyindeki Cosenza ili yakınlarında yaşayan Hamil Mehdi, terörle mücadele ekiplerinin sabaha karşı düzenlediği operasyonla evinde gözaltına alındı.


Mehdi’nin daha sonra,
radikal İslamcılarla bağlantılı olduğu ve ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla cezaevine konduğu belirtildi.


Yaklaşık 10 yıldır İtalya’da yaşadığı ve seyyar satıcılık yaptığı bildirilen Hamil Mehdi’nin, yapılan tahkikat sonucu IŞİD terör örgütüne katılma hazırlığında olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.


TEMMUZ AYINDA TÜRKİYE’DE YAKALANDI


Ülke basını Hamil Mehdi’nin, Temmuz ayında Türkiye üzerinden Suriye’ye giderek, cihatçı gruplara katılmayı denediğini, ancak Türk güvenlik güçlerince İstanbul’da havalimanında yakalanarak, işlemlerin ardından sınır dışı edildiğini bildirdi.


Bunun ardından İtalyan makamlarının, Türkiye’nin “yüksek derecece tehlikeli” olarak kaydettiği Mehdi’yi, bu tarihten itibaren yakın takibe aldığı belirtildi.


Mehdi’nin, bugün İtalyan polisine verdiği ifadede, “Beni daha önce IŞİD’e katılmam için zorladılar, ancak ben bunu hep reddettim. Türkiye’ye sadece dua etmeye gitmiştim” dediği ortaya çıktı.


IŞİD’e yakın yayınlar yapan internet sitelerini yakından takip eden, militanların nasıl eğitildiğine ilişkin videoları izlediği tespit edilen Mehdi’nin, Belçika ya da Türkiye’ye gitmek için bağlantılar kurma çabasında olduğu aktarıldı.


Şüphelinin telefon dinlemelerinde ise, “Cihat için ölmeye hazırım” dediği de ortaya çıkarıldı.


Kimden bahsettiği tespit edilemeyen bir telefon konuşmasında ise Mehdi’nin, “O, cennetin anahtarını arıyor ve oraya ulaşmak için kemerini taktı” dediği ve bununla bir kamikaze saldırısını kastettiği belirtiliyor. İtalyan güvenlik birimlerini harekete geçiren unsurlardan birinin bu olduğu kaydediliyor.