Referandum çalışmaları kapsamında Sinop’a gelen eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, anayasa değişikliğinin olumsuzlukları hakkında bilgi verdi ve 'Hayır' oyu verilmesi gerektiğini anlattı.

halksesi.com'dan Mete Çağdaş'ın haberine göre Sinop’un Boyabat ilçesinde Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen toplantıda, vatandaşlara hitap eden Şener, "Cumhurbaşkanı cinayet işlese bile yargılanamayacaktır" dedi.

Türkiye’nin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra en ciddi tehlikeyle karşı karşıya olduğunu ileri süren Abdüllatif Şener, “Türkiye’ye  tek adam sistemi getiriliyor. Cumhurbaşkanı tek adam olursa, cinayet işlese bile yargılanamayacaktır. Ve bundan sonra sistem değişirse de geri dönülmek istenilmesi halinde halk isyanı ile kanlı bir ihtilal olur. Onun için 16 Nisan Pazar günü oylarınızı  ülkenizin, torunlarınızın geleceğini düşünerek kullanın” diyerek, vatandaşlara hitaben referandum da "Hayır" oyu vermeleri gerektiğini belirtti. ABD'deki gibi ya da Avrupa ülkelerindeki gibi bir başkanlık sistemi getirilmek istenmediğini de ifade eden Şener, demokrasinin yok edilerek tek kişilik bir sistem getirilmek istendiğini söyledi. 

 Emperyalist ülkelerin bir ülkeye müdahale ederken, o ülkedeki demokrasi yokluğunu ve tek adamlı sistemi bahane ettiğini belirten  eski başbakan yardımcısı, Suriye'ye benzemek için 'Evet' demenin yeterli olduğunu ifade etti.

Boyabatsesi haberine göre Şener şunları söyledi: 

Şener, 16 Nisan'da yapılacak referandum sonucunda 'evet' çıkarsa, Türkiye'nin tek kişinin her alana hükmettiği bir ülke haline geleceğini ifade etti.

AKP'nin öngördüğü değişikliklerin Türkiye'yi demokrasiden uzaklaştıracağını söyleyen Şener, referandumda 'evet' çıkarsa, yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı'nın sembolik bakanları olacağını, Meclis'in Cumhurbaşkanı'nı denetleyemeyeceğini ve Cumhurbaşkanı'nın TBMM'ye istediği gibi hükmedeceğini belirtti.

Referandumla getirilmek istenen yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın hakimleri ve savcıları dolaylı ve direk olarak atayabileceğini söyleyen Şener, Cumhurbaşkanı'nın yargılanması için öngörülen 600 milletvekilinin yarısından çoğunun 3 turda oy kullanması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanının yargılanmasının sembolik olarak değişiklikler içine konulduğunu kaydeden Şener, yargının Cumhurbaşkanının gölgesi altında adaleti sağlayamayacağını ve böylece zamanla Türkiye'nin harap olacağını söyledi.

ABD'deki gibi ya da Avrupa ülkelerindeki gibi bir başkanlık sistemi getirilmek istenmediğini ifade eden Şener, demokrasinin yok edilerek tek kişilik bir sistem getirilmek istendiğini söyledi. 

Emperyalist ülkelerin bir ülkeye müdahale ederken, o ülkedeki demokrasi yokluğunu ve tek adamlı sistemi bahane ettiğini belirten Şener, Suriye'ye benzemek için 'evet' demenin yeterli olduğunu ifade etti. Esad'a yapılan uyarıları yapan Türkiye'nin, Esad benzeri bir sistem için referanduma sürüklendiğinin altını çizen Şener, sonraki kuşakların bedduasının alınmaması için herkesi 'hayır' için ikna etmek gerektiğini ifade etti.

Kurumları özgür ve güçlü olmayan ülkelerin ve sistemlerin yıkılmaya mahkum olduğunu ifade eden Şener, yargının, meclisin ve diğer kurumların 'tek kişi' için güçsüz bırakılmasının Türkiye için felaket olacağını kaydetti.

"Osmanlı Devleti'nin fetret döneminden yıkılmadan çıkmasını, güçlü devlet yapısı ve güçlü kurumların var olması sağladı." diyen Şener, 'evet' çıkarsa Cumhurbaşkanı'nın istediği kararname ile ekonomi, sahillerin nasıl değerlendirileceği gibi bir çok önemli konuda kimseye hesap vermeden hareket edebileceğini belirtti.

Anayasa değişikliği kabul edilirse TBMM'nin Cumhurbaşkanı'nı denetleyecek bir gücünün olmayacağını söyleyen Şener, Cumhurbaşkanı'nın ise meclis, yargı ve diğer kurumlar üzerinde büyük etkisi olacağını belirtti.

Referandumda 'evet' çıkması halinde şantajla, tehditle Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin etki altına alınarak kullanılabileceğini ifade eden Şener, demokratik yapıda Meclis'in, yargının özgür ve bağımsız olduğu sistemde bunun olamayacağını söyledi.