Schröder'e göre Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sorumlusu Rusya’nın güvenlik endişelerinin Batı'da kendine bir yer bulamaması ve siyasi başarısızlık.

Batı'nın uygulamalarına dikkat çekti

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bu yıl 4'ncüsü düzenlenen 2022 Kartepe Zirvesine katılarak bir konuşma yapan Almanya eski Başbakanlarından Gerhard Schröder, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın nedeninin siyasi başarısızlık olduğunu söyledi. Putin ile sıkı dostluk ilişkileri bulunan Schröder, Rusya ile gaz lobiciliği yaptığı için Almanya'da ve partisi SPD'de tepki topluyordu. 2022 Kartepe Zirvesinin açılış konuşmasını yapan Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder'in konuşmasında Putin'i suçlamaktan kaçınması dikkat çekti. "İki ülkenin arasında müzakerelerin hızlı sonuç vermesi ve sonucunda ateşkes olması lazım." diyen Schröder, ''Rusya’nın güvenlik endişeleri batıda kendine bir yer bulamıyor. Batı’nın uygulamaları istikrarsız tepkilere sebep oldu. Geleceğe baktığımız zaman bunları iyi görmeliyiz. Politik, sivil bağlarımızı toptan atmamalıyız.'' ifadelerini kullandı.

Demir Çelik işçileri yeni yönetimini seçti Demir Çelik işçileri yeni yönetimini seçti

Yeni güvenlik mimarisi ve Rusya

Schröder, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından ve Sovyetler Birliği ile ABD arasındaki iki kutupluluğun sona ermesinden bu yana, değişen durumu yansıtan bir güvenlik mimarisinin oluşturulmadığını ve bu durumun Ukrayna'daki savaşta bu siyasi başarısızlığın sonucu olduğunu belirtti. Son yıllarda hem Rusya, hem de batı ülkeleri tarafından birçok hata yapıldığını da sözlerine ekleyen Schröder, herkesin savaşın sona ermesi için elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. Schröder, Rusya'nın devlete ait şirketlerinde aldığı görevler ve gaz lobiciliği yaparak Almanya'nın ulusal çıkarlarına aykırı hareket ettiği gerekçesi ile özellikle partisi SPD'de tepki topluyor. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından tepkilerin odağı haline gelen Schröder için SPD yönetimi ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'da (SPD) Rus devlet şirketlerindeki görevlerinden istifa etme çağrısında bulunmuştu. Rus devlet enerji şirketi Rosneft'in Denetleme Kurulu Başkanı da olan Schröder, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzun süredir sırdaşı olarak kabul ediliyor. Schröder Mart ayının başında İstanbul'da Ukrayna'lı bir heyetle görüşmüş ve ardından, Rusya'nın başkenti Moskova'da Putin ile bir araya gelmişti.