Polisin verdiği bilgilere göre, Milletvekili Jo Cox uğradığı silahlı ve bıçaklı saldırının ardından hayatını kaybetti.


İşçi Partili Cox, İngiltere'nin Yorkshire bölgesinde seçim bölgesi Birstall'da vatandaşlarla bir araya geldiği sıradı silahlı bir kişinin düzenlediği saldırı sonucu ağır yaralanmıştı. West Yorkshire Polis Müdürlüğü, çatışmada bir kişinin daha yaralandığını açıkladı.

Saldırının nedeni belirsizliğini koruyor. İngiliz medyasında, Cox'un kavga eden iki kişinin arasına girdiği, kavganın taraflarından birinin silaha sarılarak Cox'u vurduğu iddia edildi.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, 41 yaşındaki Jo Cox saldırının ardından yere yığıldı. Polis Müdürlüğü, olayın ardından 52 yaşındaki bir şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.

Cameron: Cox'un ölümü bir trajedi

2 çocuk annesi Cox'a yönelik saldırı İngiliz siyaset dünyasında şok yarattı.

Başbakan David Cameron Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Cox'un ölümünün "trajedi" olduğunu ifade etti.

İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn de saldırıyı kınadı. Corbyn, “İşçi Partisi Ailesi ve bütün ülke şok yaşıyor" dedi Corbyn, saldırının nedeninin gelecek günlerde aydınlatılmasını beklediğini kaydetti.

Eşinden açıklama

Jo Cox’un eşi Brendan Cox ise açıklamasında “İki dileği vardı; ilki çocuklarımızın sevgiyi doya doya yaşaması; ikincisi ise onu öldüren nefrete karşı birlik olmamız. Nefretin gerekçesi yok; etnik veya dini, nefret zehirli” dedi.

İngiltere'nin AB'de kalmasından yanaydı

Jox, 2015 yılında milletvekili seçilmeden önce kadın ve insan hakları konularında çalışmalar yürütüyordu. 23 Haziran'da yapılacak AB referandumu nedeniyle şu günlerde politikacılar vatandaşlarla sık sık bir araya geliyor. Cox da geçen haftalardaki konuşmalarında İngiltere'nin AB'de kalmasından yana olduğunu ifade etmişti.

AFP/AP/Rtr/DW, BÖ/MK