Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından da Moskova'dan Ankara'ya yönelik ekonomik yaptırım girişimleri de geldi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine kısıtlamalar dahil bir takım önlemler getirilebileceğini söyledi. Ulyukayev'in açıklamasından kısa bir süre önce de Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de ortak projelerin dondurulmasını kapsanan önlem paketi hazırlanması talimatı verdi.

Enerji Bakanı, önlemlere Türkiye'ye ve Türkiye'den yapılacak sivil uçuşların sınırlandırılması ve Serbest Ticaret Bölgesi oluşturulmasına için yapılan hazırlıkların durdurulmasının da dahil olabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye'deki vatandaşlarına 'ülkelerine geri dönmeleri' çağrısında bulundu.

Bakanlık açıklamasında, "Türk topraklarındaki mevcut terör tehditleriyle bağlantılı olarak, bir kez daha Rusya vatandaşlarına Türkiye'yi ziyaretten kaçınmaları ve kişisel ziyaret amaçlı orada bulunan Ruslara da geri dönmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz" dendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, CNN International'a verdiği mülakatta Türkiye'nin Rusya'dan özür dilemeyeceğini söyledi.

Erdoğan, "Özür dilemesi gereken bir taraf varsa, bu biz değiliz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilemeli" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Haklı olduğumuz bir olaydan dolayı özür dilememiz gerekmiyor. Fakat dün Rus mevkidaşımız Sergey Lavrov ile yaptığımız telefon görüşmesinde de üzgün olduğumuzu söyledik" diye konuştu.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de, Ulkukayev'in açıklamasından önce Türkiye'yle birlikte yürütülen bazı ortak yatırım projelerinin dondurulmasını da kapsayan önlem paketi hazırlanması yönünde talimat verdi.

Bakanlar Kurulu'nda konuşan Medvedev, alınacak tedbirlerin arasında Türkiye'den yapılan gıda ithalatına yönelik kısıtlamaların da olacağını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise Medvedev'den önce düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye yönelik bir gıda ambargosu ya da benzeri bir yaptırım düşünülmediğini ifade etmişti.

Putin: İlişkileri çıkmaza sürüklüyorlar

Peskov, Suriye sınırında düşürülen uçak konusunda ise "Gerçekçi bir açıklama bekliyoruz" dedi.

Rusya Devlet Balkanı Vladimir Putin ise Türkiye'nin düşürülen uçak konusunda hala özür dilemediğini ifade ederek "Kasıtlı biçimde ilişkileri çıkmaza sürüklüyorlar" ifadesini kullandı.

Rusya'nın gıda güvenliği kurumu Rosselkhoznadzor, 1 Aralık'tan itibaren Türkiye'deki bazı üretim merkezlerinden yapılan beyaz et ithalatının yasaklanacağını duyurmuştu.

Gümrüklerde kontrol artırılıyor

Kurum, yasağın siyasi bir karar olmadığını, tamamen Rusya'nın gıda güvenliği standartlarına uyumla ilgili olduğunu da ifade etti.

Interfax haber ajansı ise Türkiye'den ithal edilen gıda ürünlerinin gümrüklerde daha sıkı bir taramadan geçirileceğini ifade etti.

Rus Tarım Bakanı Aleksander Tkaçev, Türkiye'den ithal edilen gıda ürünlerinin yüzde 15'inin gıda güvenliği standartlarına uymadığını ifade etti.

Türkiye Ocak - Ekim döneminde Rusya'ya yaklaşık 1 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç etti. Geçen yılın aynı dönemine göre tarım ürünü ihracatında yüzde 21,2'lik bir düşüş var.

Rusya'nın Türkiye'den aldığı sebzeler ise ülkenin toplam sebze ithalatının yüzde 20'sini oluşturuyor.(BBC Türkçe)