Rusya’nın Tekstil başkenti olarak bilinen İvanova’dan gerçekleştirilen Rusya 1 kanalı, Türk -Rus ilişkilerine yaklaşık 7 dakika ayırdığı ana haber programında Mehmet Akyol’un bölgede açtığı dev tekstil fabrikasının görüntülerine ve 2015’te bölgeyi ziyaret eden Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım’ın görüntülerine yer verdi. Yerel halk ve Rus yetkililerin yanı sıra bölgede iş yapan Türk iş adamları ile de röportajları yayınlayan televizyon kanalı haberi “Tartışmadan – Dostluğa”  başlığı ile verdi.

Haber sunucusunun, “ Rusya ve Türkiye çatışmadan diyaloğa geçiş yapıyor. Ağustos ayı sonunda charter seferleri yeniden başlatıldı. Rus turistler Türkiye'yi ziyaret etmeye başladı. Turizm Rusya ve Türkiye'nin iş birliğinin sadece bir alanını kapsıyor. Yaklaşık bir senelik aranın ardından tarafların ekonomik bağlarını tekrar kurmaları gerek. Bu ekonominin tüm alanlarını kapsıyor. Örneğin tekstil alanında faaliyet gösteren Türk iş adamları bu durumdan dolayı büyük kayıplar yaşadılar ve şu an işlerini yeniden kurmaya çalışıyorlar. Muhabirimiz politikanın mikroekonomiyi nasıl etkilediği anlatacak” diyerek başladığı 7 dakikalık haber şöyle:

“-MUHABİR: Ağustos ayında geçici krizin ardından iki ülke lideri bir araya geldi. Görüşmede ilişkilerin yeniden kurulması kararı alındı ve turizm, ticaret ve Türk akımı ele alındı.

-TARİHİ BİLİMLER DOKTORU PROFESÖR DMİTRİ POLIVYANNIY: "İki ülke arasındaki lişkilerin normale dönmesi iki tarafında politikasına olumlu etki sağlayacak. Türk yönetimi İslam faktörüyle yürüttüğü oyunun sınırlarını anladı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başladığı politikaya geri döndü. Bu iyi komşuluk ve iyilik politikasıdır.

-DIŞ SES: İki ülke arasındaki ilişkilerin kopması en başta turizmi etkiledi. Türkiye Rus turistlerin olmamasından dolayı milyarlar kaybetti. Asel Pirnazarova tatil için sık sık Türkiye'ye geldiğini ve burada fiyat ile kalitenin dengesinin çok iyi sağlandığını belirtiyor. Fakat bu sene iki ülke arasındaki ilişkilerin durdurulması sebebiyle başka tatil yerleri aramak zorunda kaldı.

-ASEL PİRNAZAROVA: Çok üzüldüm, çünkü önceki senelerde hep oraya gidiyordum. Yine aynı şekilde yakın zamanda gitmeyi planlıyordum fakat turlar kapatıldığı için arkadaşımla başka bir yere gitmek için arayışlara başladık.

-DIŞ SES: Fakat Pirnazarov'un şansı döndü ve Charter seferlerinin başlatılmasını ön gören kararname imzalandı. Bunun ardından ilk charter seferinin tüm biletleri satıldı ve tur operatörleri tekrar charter programları oluşturmaya başladılar.

-TUR OPERATÖRÜ TEMSİLCİSİ ALEKSEY RİJOVİ: Şimdilik önceki senelerin değerine ulaşmak zor. Çünkü insanların bu konuda endişeleri veya başka şeyleri var. İnsanların tatil planları hazır, öyle diyelim. Çünkü turlar çok geç açıldı ve insanlar bu duruma adapte olamadılar. Buna rağmen hala turist var.

-DIŞ SES: Bu turistlerin arasında Pirnazarova da var. Arkadaşıyla risk alarak Akdenizin tatil merkezine gitmeye karar verdiler ve geçtiğimiz günlerde geri döndüler. Pirnazarova Türkiye'de korkulacak hiçbir şeyin olmadığının altını çiziyor.

-PİRNAZAROVA: Kesinlikle güvenli. Havalimanına indik orada çok sert kontrol vardı. Geçen seneye kıyasla sıkı kontroller vardı. Şehirde de aynı şekildeydi, otelden çıkmaya korkmak için bir sebep yoktu, çünkü Türkler gerçekten çok misafirperverler. Oraya üçüncü, dördüncü kez gidenler hiç pişman olmadılar.

-DIŞ SES: Moskova ve Ankara arasındaki kriz Türk iş adamlarının işletmelerini etkiledi. İvanov oblastında böyle birkaç işletme var ve onlar genelde kimyasal ve tekstil alanlarında faaliyet gösteriyorlar. Mehmet Akyol'un iki sene önce açtığı trikotaj üretimi yapan işletmesi şehre 500'e yakın istihdam olanağı sağladı ve 700 ton trikotaj üretiliyor. Bu bölgedeki en yüksek değer.

-MEHMET AKYOL: Şu anda 500 kişi çalışıyor, yakında bu sayı 700 olacak. Her sene bu sayıyı büyütüyoruz. Ürünlerimiz çok kaliteli ve tüm Rusya'ya satıyoruz.

-DIŞ SES: İş adamı iki ülke arasındaki kriz sebebiyle sevkiyatları durdurmak zorunda olduğunu söyledi. Bu sebepten dolayı başka ülkelerden partner arayışına geçtiler ve Hindistan, Özbekistan ile anlaştılar.

-AKYOL: Bizim için çok zor zamanlardı. İlişkilerimiz bozulmadı ve biz bu ilişkilerin daha da iyi olmasını ümit ediyoruz. Biz ilişkilerin düzelmesinden çok memnunuz ve iki ülke liderinin İlişkileri daha iyi hale getirmesini umuyoruz.

-DIŞ SES: Aynı sorunla bir Türk iş adamı daha karşı karşıya geldi. Sadi Öztürk araçlar için özel sıvılar üretiyor. Yaptırımlar sırasında ürünleri gümrükten geçemedi.

-SADİ ÖZTÜRK: Kriz başladığı zaman tır göndermek istedim. Ama hiç tır yoktu, bunun için 1,5 ay bekledim. İki ülke birbirini çok iyi tanıyor ve ikisinin de iyi ilişkilere sahip olmaya ihtiyacı var. Rusya'nın Türkiye'ye ihtiyacı var, çünkü Türkiye Rusya için çok iyi bir ithalatçı.

-DIŞ SES: Hiç şüphesiz ki, Türkiye İvanov Oblastı'nın ekonomisini ciddi anlamda etkiliyor ve bölgenin en büyük 5 partneri arasında yer alıyor. Elimizdeki verilere göre, ilişkilerin bozulması, İvanov Oblastı ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi azaldı. Biz tekstil ürünleri ve mobilya ithal ediyoruz.

-İVANOV OBLASTI HÜKÜMETİ ÜYESİ ALEKSANDR LODIŞKİN: İşletmeler yeni, yeni teknolojilere sahipler ve çok hızlı gelişiyorlar. Biz bu ürünlerin bölgemize gönderilmesinin yerine burada üretilmesini olumlu karşılıyoruz. Böylelikle istihdam olanağı, yatırımlar ve maaşlar sağlanacak.

-DIŞ SES: İvanov Oblastı ve Türkiye 20 yılı aşkın süredir iş birliği yapıyor. Yabancı iş adamlarının bölgeye talebi artıyor. Geçen sene bölge Türk Büyükelçisini ağırladı ve görüşmelerde ilişkilerin geliştirilmesi kararı alındı, fakat iki ülke arasındaki kriz buna olanak sağlamadı. Şimdi ise ilişkilerin en baştan kurulması gerekebilir.”