Ankara'daki Arena Spor Salonu'nda yapılan genel kongrede Erdoğan, bin 470 delegeden bin 414'nün oyunu aldı.

Erdoğan, "yeni dönem" vurgusu yaptığı teşekkür konuşmasında yıl sonuna kadar bütün teşkilatların tümüyle elden geçirileceğini söyledi. Erdoğan "Bundan sonraki dönem icraatta da sıçrama dönemi olacaktır. Tempomuzu daha da yükselterek çalışmamızı sürdüreceğiz" dedi.

Kongrede AKP tüzüğü ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) da değişti.

Genel Başkanlık görevini Erdoğan'a devreden Başbakan Binali Yıldırım'a, tüzüğe yeni eklenen genel başkanvekilliği görevi verildi.

Tüzük değişikliği ilse MKYK'nın operasyonel yetkileri artırıldı. 50 kişiden oluşan MKYK'ya 19 yeni isim girdi, 19 isim de liste dışı kaldı.

AKP'den seçilmiş bir milletvekilinin en fazla 3 dönem görev yapabileceğine dair kural ise değiştirilmedi ancak MKYK'ya bu kuralı esnetme yetkisi verildi.

Erdoğan: Huzura kavuşana kadar OHAL devam edecek

Kongre, Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasıyla başladı. Yıldırım "Ak Parti Başbanlığı görevimi Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a devretmenin gururunu, onurunu yaşıyorum" dedi.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan sahneye çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan, 2014'te cumhurbaşkanı seçilmesiyle ayrılmak zorunda kaldığı AKP'ye 998 gün sonra yeniden döndüğünü hatırlatarak "Bu sadece hukuki bir ayrılıktı, gönüllerimiz hiçbir zaman ayrı düşmedi. 998 gün sonra yine aynı salonda, evet nerede kalmıştık diyerek yeniden bir aradayız" dedi.

Türkiye'nin terörle mücadelesine daha kararlı şekilde devam edeceğini belireten Erdoğan şöyle devam etti:

"FETÖ'den PKK'ya, DEAŞ'a kadar terör örgütlerinin hiçbiriyle meselem şahsi değildir, mesele ülkemizin milletimizin istikalali, bekası meselesidir. Ortada şahsi bir mesele olmadığı için kimseyi affetmem ya da cezalandırmam söz konusu olamaz.

"Ne kadar ihanet içinde olurlarsa olsunlar, tüm terör örgütleriyle mücadelemizi hukuk içinde yürüttük yürütüyoruz. Türkiye'nin yaşadıklarını yaşayıp da hukuk devleti ilkelerine bu kadar bağlı olan bir ülke olabileceğini sanmıyorum.

AKP destekçisiT

"Özellikle batı ülkelerinin en ufak bir tehlike karşısında özgürlüklerle bağdaşmayan uygulamalara nasıl savrukduklarını görüyoruz. Bu yüzden bize dayattıkları standartlara uymayacağız, Kendi yolumuza devam edeceğiz.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından uygulamaya sokulan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ile ilgili de konuşan Erdoğan "Huzura kavuştuğumuz ana kadar OHAL'i kaldırmayacağız. Neyimiz eksik, fabrikalar mı çalışmıyor, okulla mı kapalı?" dedi.

"Kararı verecek olan AB'dir"

Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AB süreci birliğin riyakâr tutumu nedeniyle çıkamaza girdi" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti: "Hiçbir aday ülke için uygulanmaya kuralların bize getirilmesi asıl niyeti açıkça gösermektedir. AB'nin milletimizin onurunu hiçe sayma noktasına gelen iki yüzlü tavrıuna daha fazla tahammül etmek zorunda değiliz.

"AB ya serbest dolaşım hakkını getirir, mülteci anlaşmasını uygular, sözlerini tutar ya da herkes kendi bildiğini yapar. Tercihimiz her şeye rağmen yola AB ile devam etmek ama burada kararı verecek olan AB'dir".

Başbakan Binali Yıldırım, Cumrhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşleri

"Üzerimizdeki spekülasyonları sandıkta yok edeceğiz"

Kongre alanına giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Babşakan Binali Yıldırım ile birlikte Spor Salonu dışında bekleyen kalabalığa seslendi.

"Fiili bir ayrılığımız vardı ama bugün yine sizlerle beraberim" diyen Erdoğan, 2019'daki genel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatarak "Çok çalışıp üzerimizdeki spekülasyonları, sandıkta cevabını vererek yok edeceğiz" dedi.

Erdoğan ve Yıldırım daha sonra salona girdi.

AKP Kongresi'nden kadınlar

Kongreye Türkiye'nin hemen her şehrinden partililer katıldı.

Fesli AKP destekçileri

Salona girişlerde yoğun güvenlik önlemleri uygulandı. Arena Spor Salonu'na çıkan yollar da araç trafiğine kapatıldı.

AKP'nin 2001'deki kuruluşundan itibaren genel başkanı olan Erdoğan, 2014'te Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bu göreve eski başbakan Bakanı Ahmet Davutoğlu getirilmişti.

16 Nisan'da yapılan referandumda yüzde 51.4 ile kabul edilen anayasa değişikliği ile, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hüküm anayasadan çıkarıldı.(BBC)