DERSİM BELEDİYE BAŞKANI MAÇOĞLU HAMBURG'TA

Avrupa Demokratik Halklar Federasyonu Hamburg Derneği tarafından 'MIG Zentrum'da' düzenlenen bir toplantıda konuşan Maçoğlu, güncel gelişmelere ilişkin katılımcıların sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Suriye'nin Kuzeyi'ne başlattığı operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna Maçoğlu ' Sosyalist Meclisler Federasyonu konuya ilişkin açıklama yaptı. Bu konuda ben de kurumuz gibi düşünüyorum. Fırat'ın doğusu da, güneyi de orada yaşayanlardan başka kimsenin tapulu malu değildir. Orası tamamıyla ve amasız olarak orada yaşayanların yurdu, toprağı ve yaşam yeridir. Emperyalizme, kapitalist talana ve sömürgeciliğe karşı enternasyonal dayanışma büyüyecek, işgal ve sömürgecilik kaybedecektir. Bu anlamda sosyalistler olarak onurlu bir barış istiyoruz' şeklinde yanıt verdi.

Maçoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Emperyalistler bir yerde güçlü bir muhalif görmeye başladıklarında ona müdahale eder.Türkiye'de de, Suriye'de de bu durum böyle. Dünyanın neresinde olursa olsun ezilenler, kadınlar, yoksullar, sömürülenler ve inkar edilen halklar ona yönelik bir saldırı olduğunda sosyalistler olarak bizim karşı duracağımız bir durumdur. Bu anlamda bizler özgürlük ve demokrasiyi savunuruz. Savaş konzepti üzerindeki bütün planların boşa çıkarılması adına sosyalistlerin tavrı net ve açıktır: onurlu bir barış. Herkesin eşit olduğu bir dünya ve herkesin eşit söz söyleyebileceği bir anlayış ve mücadele yöntemi...'

CHP'NİN TEZKEREYE EVET DEMESİ BİZLERİ ŞAŞIRTMADI

Maçoğlu, Suriye'ye operasyona onay veren CHP'nin kendisini şaşırtmadığını ifade ederek 'Şaşılacak bir durum değil. Sistem içindeki partiler, sistemin temsiliyetinden hiç kopamaz. CHP'nin ulusal konularda tavrı nettir. Eğer bir siyasi parti ulusal çıkar doğrultusunda onlardan nemalanma siyaseti yürütürse; CHP'nin Meclis'te aldığı karar da bizleri şaşırtmamalı. Bugün istemeyerek de olsa tezkere imza attık diyecek, yarın başka bir argüman bulacak. Demokrasi kuvvetleri olarak sistem içi partilerden medet umma sözkonusu değildir. CHP sistemden hiç kopamayacaktır. Bu anlamda ne HDP, ne sosyalist güçler sistem partilerinden bir beklentisi vardır ' şeklinde konuştu.

SİSTEMİ RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye'de HDP'li belediyelere kayyum atanmasını da eleştiren Maçoğlu ' Demokrasi kuvvetlerinin birlikte hareket etmesini önemsiyoruz. Dostlara ve halklara bakış açımız net. Onların yanındayız. Kayyum meselesinde Diyarbakır'da onların yanında olmamız sistemi nasıl rahatsız ettiyse; bundan sonra da sistemi rahatsız etmeye devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

Maçoğlu bugün de yerel saatle 18:00'de Nobistor'daki Hamburg Alevi Kültür Merkezi'nde bir konuşma gerçekleştirecek. 

SÜHEYLA KAPLAN