Özgürlük Yolu Vakfı’nın tanıtımı amacıyla Avrupa'nın değişik şehirlerinde düzenlenen toplantılara yoğun ilgi dikkat çekti.

Riya Azadi / Özgürlük Yolu Vakfı Başkanı şair-yazar ve siyasetçi Kemal Burkay dinleyicilere Özgürlük Yolu Vakfı hakkında bilgi verdi.

Aralarında Berlin, Nürnberg, Hamburg, Bremen, Köln, Den Hang ve Londra'nın da bulunduğu çeşitli kentlerde gerçekleşen etkinliklerde, Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Kemal Burkay(1937), Özgürlük Yolu Vakfı'nın 2017 yılındaki kuruluşu ve amacı ile ilgili hem Kürtçe hem de Türkçe açıklamalarda bulundu.

Burkay, neden vakıf kurdukları konusuna da değinerek, Türkiye'de bazı üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açıldığını, bunun ise yetersiz olduğunu belirtti.

Vakıf olarak Kürt dili, tarihi ve edebiyatı alanındaki kültürel çalışmalarını sürdürmek, Kürtçe dil kursları açmak, burslar vermek, bir sivil toplum kuruluşu olarak insan hakları ve demokrasinin geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Daha sonra kitaplarını imzalayan Burkay, toplantıya katılanların güncel konulardaki sorularını cevaplandırdı. 

BURKAY: KÜRTLER KAYBETTİ

Özgürlük Yolu Vakfı tanıtım toplantılarının Hamburg durağında kendisiyle konuştuğumuz Kemal Burkay, Kürtler arası ilişkilere yönelik kısa açıklamada bulundu:

Toplantı sonrası sorumuz üzerine Burkay, IKBY Başkanı Mesud Barzani'ye bağlı Peşmerge'nin geçen yıl direnmeden Kerkük ve Süleymaniye'den 2014 sınırlarına çekilmesiyle, PYD'nin de benzeri şekilde Afrin'i terketmesi arasındaki parallellik konusuna yönelik şu açıklamada bulundu. Sözüne, 'Kürtler kaybetti' diyerek başlayan Burkay, 'Peşmerge Kerkük ve Süleymaniye'den çekilmeseydi, Kürtler arası bir savaş kaçınılmazdı. Bizler her zaman söylüyoruz. Kürtler kendi gücüne güvenen bir politika belirlemelidir.' diyerek, Kürtlerin kendi aralarındaki yaşadıkları bölünmüşlüğe dikkat çekmiş oldu.