DP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırıldığı Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’deki oylamasından birkaç gün önce CHP’li bir milletvekilinin, Genelkurmay Başkanlığı’nı ziyaret ettiği ve bu görüşmeden sonra CHP’nin tavrını “evet” olarak belirlediğini iddia etti. 

Demirtaş'ın 'CHP'li vekilin Genelkurmay'ı ziyaretinden sonra dokunulmazlığın kaldırılmasına evet dediler' iddiasına, eski CHP Milletvekili Dursun Çiçek yanıt verdi. Çiçek'in açıklaması haberin devamında yer almaktadır.

Demirtaş, bu iddiasını “Değişen Bir Şey Yok/ Meclis’ten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri” kitabına verdiği söyleşide dile getirdi. Gazeteci Hayri Demir ve Siyaset Bilimci Hasan Kılıç’ın kaleme aldığı kitap Dipnot Yayınları’ndan çıktı.  

2016 yılında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırıldığı sürecin tüm yönleriyle ele alındığı kitapta, halen cezaevinde bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP milletvekilleri Abdullah Zeydan, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, Burcu Çelik Özkan, Ferhat Encu, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken ile söyleşiler yer alıyor. 

Demirtaş: Her şey Genelkurmay’I ziyaret ile başladı

Demirtaş, “Size göre CHP’ye düzenlemeyi destekleme kararı aldırtan neydi?” sorusu üzerine şunları söylüyor:

“CHP’nin tarihi bir ‘hata’ yaptığı belliydi. Ama bu hatalarını CHP yönetimi şu ana kadar resmi olarak kabul etmedi. Bireysel olarak bazı CHP’liler bunun hata olduğunu söylediler sadece. Ama CHP yönetiminin o günlerde neden böyle bir ani karar aldığına dair çeşitli duyumlarımız var tabi ki. Spekülasyonlara yol açmamak adına ben de bunları şu anda tekrar hatırlatmak ve altını çizmek istemiyorum. Fakat bir gün her şey tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır. Sadece şu kadarını söyleyeyim. TBMM’de oylama yapılmadan birkaç gün önce bir CHP’li vekilin Genelkurmay Başkanlığı’nı ziyareti ile başladı her şey ve CHP’nin kararı ‘evet’e evrildi.” 

Ne olmuştu?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili işaret fişeği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran-1 Kasım 2015 arası dönemde verilmişti.

Erdoğan, 28 Temmuz 2015 tarihli konuşmasında, “Bunları dokunulmazlık zırhından arındırmak suretiyle de terör örgütüyle iş mi tutuyorsun, senin sırtını dayadığın yer terör örgütü mü, bunun bedelini ödeyeceksin” demişti. 

Bu açıklamadan sonra HDP’li milletvekilleri hakkında görülmemiş hızda fezlekeler hazırlandı. HDP’nin gözaltına alınan üye ve yönetici sayısı ise 10 bini aşmıştı. 

Sokağa çıkma yasakları, kitle katliamları ile ülke savaş alanına dönmüşken, HDP’nin Meclise girmesi yine de engellenemedi. 1 Kasım seçimlerinde 59 milletvekili ile Meclis’in 3. büyük partisi olan HDP’nin tasfiyesi için bu kez dokunulmazlık kartı öne sürüldü. 

Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki açıklamalarını sürdürürken, düzenleme 12 Nisan 2016 tarihinde AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla Meclis’e sunuldu. Buna göre, Anayasa’da dokunulmazlıkları düzenleyen 83. Madde geçici bir madde ile değiştiriliyordu. Düzenlemenin Meclis’te kabul edildiği tarih itibariyle hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları tek sefere mahsus kaldırılacaktı. 

Anayasa değişiklik teklifi 20 Mayıs 2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda oylandı. Teklifin referanduma gitmeden kabul edilmesi için 367 oy gerekiyordu. AKP’nin (316) ve MHP’nin (40) milletvekili sayısı hiç fire olmasa bile bu rakama ulaşmazken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Anayasa’ya aykırı ama evet diyeceğiz” açıklamasıyla CHP’den de bazı vekiller “evet” oyu kullandı. Gizli oylama yapıldığı için hangi partiden kaç milletvekilinin “evet” oyu verdiği bilinmiyor. Ancak CHP’li bazı vekiller, “hayır” oyu kullanacaklarını açıklamıştı. 

Böylece, dokunulmazlıkları geçici olarak kaldıran teklif 140 ‘ret’ oyuna karşılık 376 ‘evet’ oyuyla kabul edildi ve 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Oylamada 5 çekimser, 3 geçersiz ve 7 de boş oy kullanılmıştı.  

TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hızla onaylanan kanunun yürürlüğe girmesiyle,

Yargı da harekete geçti. Meclis’teki oylamadan 5 ay sonra, 4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Genel Başkanları dahil 13 milletvekili gözaltına alındı. Ertesi gün 10 vekil tutuklanırken, tutuklamalar sonraki günlerde de devam etti. 

4 Kasım 2016’dan itibaren 27 milletvekili gözaltına alındı, 15 HDP milletvekili tutuklandı. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu da 14 Haziran 2017 tarihinde tutuklandı.

CHP'DEN DEMİRTAŞ'IN 'GENELKURMAY' İDDIASINA YANIT GECİKMEDİ

Independent'ten Can Bursalı'nın haberine göre, 2009 yılında Genelkurmay Karargahı'nda çalışırken Ergenekon kumpasıyla tutuklanan Dursun Çiçek, hapisten çıktıktan sonra siyasete girmiş ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili seçilmişti. 1 Kasım 2015'teki seçimlerde de TBMM'ye giren Çiçek, 2016 yılının mayıs ayındaki dokunulmazlıkların kaldırılmasını düzenleyen geçici Anayasa değişikliği sürecinde Genelkurmay Karargahı'na gittiğini ancak ziyaretinin Suriye'deki gelişmelerle ilgili olduğunu ifade etti.

TBMM'deki oylamada, geçici Anayasa değişikliği teklifie 'hayır' oyu verdiğini söyleyen Çiçek, asker kökenli olduğu için Demirtaş'ın iddiasının kendisine yakıştırıldığını söyledi. Çiçek şu ifadeleri de kullandı:

"Anayasa değişikliği için yapılan oylamada, ortaya çıkan tablo, Cumhurbaşkanı'na konuyu referanduma götürme yetkisi veriyordu. Parti yönetimimiz değişikliğin geçmesini istiyordu ama içeride muhalefet vardı. Bazı arkadaşlarımız, değişiklik teklifi referanduma giderse 'CHP ile HDP'yi bir gösterecekler' kaygısına kapılarak, teklife evet oyu verince, referanduma gitmesine gerek kalmadan Meclis'ten geçti. Ben bütün turlarda hayır oyu kullandım."