Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü Rize'de yaptığı konuşmada Almanya'nın teröristlere destek verdiği yönündeki  suçlamasını yineleyerek "Almanya teröristlere yataklık yapıyor" diye konuştu. Türkiye'nin  bugüne dek terör suçlamasıyla aranan 4 bin 500 kişinin dosyasını Alman makamlara teslim ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, Almanya'nın işbirliği yapmamasından şikâyet etti.

Erdoğan, "Sendeki tam tescilli teröristleri bize göndermiyorsun. Sonra buradakileri istiyorsun. Sende yargı var da Türkiye'de yok mu? Türkiye'de de var. Kusura bakma yargı kararını verir, ona göre hareket ederiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca geçtiğimiz ay Berlin'de Başbakanlık binası önünde kendisini "diktatör" olarak resmeden pankartlı eyleme de tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı, Sanatçı Philip Ruch'un Almanya Başbakanlığı önünde bir podyum üzerine çıkarılan arabanın önünde "Bu arabayı kazanmak istiyor musun? O zaman diktatörlüğü öldür" yazılı bir pankart açtığı eylemi eleştirdi. "Benim resmimi koymuşlar, hemen altına Putin'in resmini koymuşlar. Altına da Suudi Arabistan Kralı Selman'ı koymuşlar. 'Bu diktatörleri öldüren bu arabayı alır' diyorlar," ifadelerini kullanan Erdoğan, "Bunu oraya koyuyor, etrafında kim var? Başbakanlık önünde oluyor bu. Alman polisi var, izliyor seyrediyor. Ya Türkiye’de buna benzer bir şey, bunların yaptığı gibi oldu mu? Olmadı" sözleriyle Almanya'yı eleştirdi.

Olayın üzerine Türkiye Almanya'yı kınamış, Berlin Büyükelçiliği vasıtasıyla Alman Dışişleri Bakanlığı'na bir nota vermişti.

Tek millet, tek vatan

Konuşmasına geçtiğimiz günlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) eski üyesi Ayhan Oğan'ın "yeni bir devlet kuruyoruz" iddiasına da değinen Erdoğan, "Rabia" işareti yaparak,  "Bu dörtlü Ak Parti'nin manifestosudur. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devletinden başka hiçbir devletimiz yoktur. Kim ne derse desin hepsi hikâye" sözleriyle tepki gösterdi.

Oğan geçen hafta CNN Türk televizyonunda "Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz. Bakın beğenin ya da beğenmeyin, bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan'dır" şeklinde bir ifade kullanmış ve AKP'nin çeşitli kademeleri de dâhil olmak üzere toplumun birçok kesiminden tepki görmüştü.

Türkiye-Almanya gerilimi

Türkiye ile Almanya arasındaki gerginlik bir süredir her iki ülkenin gündemini meşgul ediyor.

Türkiye'de 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bu yana, aralarında Almanya'nın Die Welt gazetesi çalışanı Deniz Yücel ve Etkin Haber Ajansı'nda çevirmenlik yapan Meşale Tolu'nun yanı sıra, geçtiğimiz ay Büyükada'daki bir seminerde gözaltına alınan Peter Steudtner'in bulunduğu toplam 10 Alman vatandaşı tutuklandı.

Alman hükümeti özellikle Yücel, Tolu ve Steudtner'in terör suçlamasıyla hapiste tutulmasını eleştirirken, Türk hükümeti de Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu ileri sürülen birçok kişinin Almanya'dan Türkiye'ye iade edilmemesini eleştiriyor. Bu kişiler arasında NATO'da görev yapan ve Almanya'ya siyasi iltica başvurusunda bulunan subaylar da bulunuyor.

Bunun dışında Almanya'nın IŞİD'e karşı mücadelede yer alan birliklerinin konuşlandığı İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek isteyen parlamenterlerine Türk makamlarınca izin verilmemesi sonrası askerlerini çekmesi de gerilimi tırmandıran diğer unsurlardan biri.(DW)