Alman Dışişleri Bakanı Gabriel'in, "Alman aktivistlerin Türkiye'de tutuklanmasıyla muhalifler susturulmak isteniyor.

Türkiye politikasında artık yeni bir yönelime ihtiyaç var. Ankara'da kim bunlardan sorumluysa, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmelidir. Bu tehdit devam ettiği sürece Türkiye'deki Alman yatırımların devam edeceğini garanti edemeyiz" sözlerinin ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun Almanya'ya ilişkin açıklamalardan başlıklar şöyle:

"Terörle mücadelede hiçbir şekilde taviz vermemiz mümkün değildir. PKK ve FETÖ sıkışmış durumdadır. PKK ile ilettiğimiz taleplere Almanya'dan şu cevap gelmiştir; '4 bin dosya var bağımsız yargı bunu takip ediyor' deniliyor. Adeta sizin parlamentonuzu bombalayan teröristler için terörist değil anlayışı ile devam ediyorlar. Almanya bize karşı olan tüm terör örgütlerinin yeniden faaliyete başladığı ana üs olmuştur. Casusluk suçuyla tutuklanan vatandaşların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyorlar. Diplamatik nezaketten uzaktalepte bulunuyorlar. Türkiye'ye yönelik bu tehditleri ciddi ve olgun bir devlete yakıştıramıyoruz.

Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit doğru değil.

Türkiye'nin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmeyeceğini en iyi Berlin bilir. Sorun varsa iki ciddi devlet gibi konuşuruz, aşarız ya da aşamayız, biz bu meseleyi devlet ciddiyeti ile karşılıyoruz. Bunun karşılığını da elbet veririz. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in açıklamaları iki ülkenin dostluğuna yakışmaz.

Gümrük birliği konusunda anlaşmaya vardık. Aramızdaki sorunları her zaman tartışırız. Almanya'daki seçimlerde oradaki yaşayan vatandaşlarımızı yönlendirmiyoruz. Almanya ise seçimlerde taraf tutmuştur. İslam düşmanlığı ve popülizm konusunda yarışır hale geldiler bunu müttefikimiz Almanya'da da görüyoruz. Karşılıklı saygı ile hareket etmek gerekiyor. Ulusal güvenliğimizi ve geleceğimizi kısa vadeli çıkarlar heba etmeyiz. Orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanmamız lazım. Sonuç olarak Gabriel'in yaptığı açıklamalar Türkiye ve Almanya arasındaki dostluğa sığmamıştır.