Sommer, "Alman Federal Hükümeti, başka Kürt mültecilerin Bulgaristan'a naklini derhal durdurmalıdır. Aksi takdirde Alman Federal Hükümeti Türk-Bulgar suç ortaklığına dahil olacaktır!" dedi.

Alman „Der Spiegel“ dergisi geçtiğimiz Eylül'de Türkiye ve Bulgaristan'ın Avrupa'daki siyasi mültecilerin iadesine yönelik gizli işbirliği ile ilgili bir habere yer vermişti.

21 Kasım'da Spiegel’de yayınlanan haberde ise HDP’li siyasetçi Selahattin Ürün'ün Türkiye’ye sınır dışı edildiği ortaya çıktı. Selahattin Ürün davasıyla ilgili haberleri takip eden Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer Alman federal hükümetine bir soru önergesi yöneltti.

ALMANYA'DAN BULGARİSTAN'A İADE EDİLECEKLER

Alman hükümetini sert dille eleştiren Sol Partili siyasetçi Sommer, Almanya'nın Türk Bulgar suç ortaklığına dahil olmamasını istedi.

Sommer, Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) Bulgaristan üzerinden Almanya'ya giriş yapan Kürt sığınmacılarlın bu gelişmeler ışığında Bulgaristan’a iadelerinin nasıl şekilleneceğini öğrenmek istedi. Alman hükümeti soru önergesine verdiği cevapta üç Kürt sığınmacıyı daha Bulgaristan'a nakletmeyi planladığını söyledi. Alman hükümetinin cevabını değerlendiren Helin Evrim Sommer, şu açıklamalarda bulundu:

"HDP'li siyasetçi Selahattin Ürün'ün davası, Bulgar yetkililerin Erdoğan’ın Avrupa’ya sığınan kürt muhaliflere karşı yürüttüğü uluslararası cadı avına hizmet ettiğini açıkça ortaya koyuyor. Ürün, Bulgaristan’da devam eden iltica prosedürü sırasında yasadışı bir şekilde Türkiye'ye teslim edildi. Bu gelişmeler ışığında, Alman Federal Hükümeti, başka Kürt mültecilerin Bulgaristan'a naklini derhal durdurmalıdır. Aksi takdirde Alman Federal Hükümeti Türk-Bulgar suç ortaklığına dahil olacaktır!"