DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Haziran 2023'e kadar sistemin dayanması ihtimalinin zayıf olduğunu belirterek, "Biz 2021-22'de olası seçim için ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz" dedi.

Demokrasi ve Adalet (DEVA) Partisi kurucusu Ali Babacan, teşkilatlanmayı tamamlayıp seçimlere en kısa sürede hazır olmak istediklerini belirterek, "Malum, Türkiye'nin siyasi takvimi öngörülemez. Normalde seçimler 2023 Haziranı'nda ama Türkiye'de istikrarsızlığın arttığı dönemde erken seçim olur" dedi.

Reuters ile yaptığı söyleşide Babacan, ifade ve basın özgürlüğü gibi alanlarda sıkıntılar olduğunu kaydederek, sosyal medyayla ilgili yasa teklifi hazırlığının da yeni sıkıntı alanı olabileceğini ifade etti.

Yönetim sistemi açısından güçler ayrılığının değil güçler birliğinin benimsendiğini, yargı ve parlamentonun tamamen yürütmenin direktifleri altına girdiğini kaydeden Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistemi ve güçler ayrılığını desteklediklerini söyledi.

"SEÇİME HAZIRLIKSIZ YAKALANMAMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

Teşkilatlanma çalışmasını hızlı şekilde sürdürdüğünü belirten Babacan, "Teşkilatlanmayı en kısa zamanda tamamlamayı düşünüyoruz. Malum, Türkiye'nin siyasi takvimi öngörülemez. Normalde seçimler 2023 Haziranı'nda ama Türkiye'de istikrarsızlığın arttığı dönemde erken seçim olur. Bazen baskın bazen erken ama olur. Türkiye'de istikrardan söz etmek mümkün değil. Her açıdan sıkıntılı bir dönemden geçiliyor. Dolayısıyla erken seçim sürpriz olmayacaktır. Seçime hazırlıksız yakalanmamak bizim için önemi. Teşkilatlanmayı tamamlayıp seçimlere en kısa sürede hazır olmak istiyoruz" diye konuştu.

"2021-2022'DE OLASI SEÇİM İHTİMALİNİ DAHA YÜKSEK GÖRÜYORUZ"

"Bu sene Ekim-Kasım gibi erken seçim olma ihtimali ne kadar zayıfsa Haziran 2023'e kadar sistemin dayanması ihtimali da o kadar zayıf" diyen Babacan, şunları söyledi:

Biz 2021-22'de olası seçim için ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. İktidar halen işleri düzeltebileceğini zannediyor. Bu sene yapılabilecek seçim cumhurbaşkanlığı görev süresini 2.5 yıl kısaltacak. Bunu ne kadar arzu ederler emin değilim. Erken seçimi ne tetikler? İttikaf bozulursa, ki küçük ortağın erken seçimi tetikleme gibi bir durumu var, ya da ülkenin ekonomik, siyasi, sosyal şartları iktidarı çok zorlayabilir. İktidarın siyasi meşruiyeti kalmaz. Şartlar onları seçime zorlayabilir."

Babacan, şu anda ittifak için hiçbir kesimle görüşmeleri olmadığını belirtti ve yasalar çerçevesinde kurulmuş bütün siyasi partilerle diyalogları olduğunu söyledi.