Almanya’nın Neuss şehrinde ikamet eden Mehmet Sağır’ın yazdığı mektubu ihbar kabul eden savcılık, AABK Onursal Başkanı Turgut Öker’i geçtiğimiz günlerde gözaltına almış sonra serbest bırakmıştı.

Bu gözaltı sonrası Alevilerin Sesi Dergisi, Öker ve Avrupa’daki tüm Alevi Kültür Merkezleri’nin hedef gösterildiği o ihbar mektubuna ulaşmıştı.

Mehmet Sağır’ın İhbar mektubuna ulaşan Alevilerin Sesi Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Fuat Ateş’in Özel Haberine göre hatırlanacak olursa Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker’in geçtiğimiz haftalarda İstanbul Sabiha Gökçek Havaalanı’nda önce gözaltına alınıp. Çağlayan Adliyesi’nde ifadesine başvurulup daha sonra serbest bırakılmıştı. Savcılık tarafından gözaltı kararına neden olarak bir ihbar mektubunu gösterilmişti. İşte o ihbar mektubunun ayrıntıları… Almanya’nın Neuss şehrinde yaşayan Mehmet Sağır tarafından el yazısıyla kaleme alınan mektup, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 7 Mart 2019 tarihinde gönderilmiş. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı’na da gönderildiği ifade edilen dört sayfalık ihbar mektubunda,

“Sayın Cumhuriyet Başsavcım, Turgut Öker’in kandildeki teröristlerden hiçbir farkı yoktur. Sizden istemim bu azılı düşmanın dokunulmazlığını kaldırıp yargılanmasıdır. Bu düşmanın milletvekilliği millete ve devlete hiçbir yararı yoktur. Bu düşmanın bizim vergilerimizden maaş alma hakkı yoktur. Hem Türk düşmanlığı yapacaksın bu devletten maaş alacaksın. Yemezler. Sayın C. Başsavcım, bu terörist hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Gerekenin yapılmasını saygılarımla arz ederim” deniyor.

Avrupa’daki Alevi örgütlenmesinin zayıflatılması ilk hedef

Mehmet Sağır mektubunda tek Turgut Öker‘i değil Almanya- Avrupa’daki tüm Alevi Kültür Merkezlerini ve Cemevlerini hedef gösteriyor. Sağır ihbar mektubunda Almanyadaki Alevi Kültür Merkezlerinde, Derneklerine Alevi diye PKK militanlarının yerleştirildiğini, Çatı örgütü federasyona bağlı bütün derneklerin PKK derneği haline getirildiğini. Dernek binalarındaki i Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin indirilip yerine Abdullah Öcalan resimleri ve sözde Kürt paçavra bayrağı astırıldı, bu derneklerde Türkiye düşmanlığı yaptırılıyor” ifadeleri yer alıyor.

Bunların hepsi iftira, yalan

Turgut Öker konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‚‘‘ Son bir ayda hakkımda arka arkaya dört yeni dava açtılar. Hepsi Mehmet Sağır örneğinde olduğu gibi temelsiz, gülünç. İddialar. Yargıya müthiş bir baskı var. Yargı bağımsız olsa bu iddialara dava açılmaz bu zulüm yaşanmaz. Politik talepler nasıl terör propagandası sayılır?. Mahkemedeki ilk duruşmada Mektubu okurlarken bu iftiraların gerçek olmadığını kendileride bildikleri için yüzümüze dahi bakamadılar, İfadem alınmadan önce ihbar mektubu okundu. İhbar mektubuyla ilgili mahkeme süreci devam ederken savcılığın harekete geçmek için neden 7 ay beklediği de bir başka soru olarak karşımıza çıkıyor’ dedi. Söz konusu gözaltılarla , duruşmalarla , iftiralarla ‘Avrupa’daki Alevi hareketini -zayıflatmak, sindirmek, bölmek istiyorlar. Burda en acı olan ise iftiraları, yalan iddiaları muhatap alarak keyfi soruşturmalar açan Türk Hukuk Sistemi’nin içine düştüğü durumdur’ diye konuştu.

Öker: Karşı dava açtık

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu olarak Mehmet Sağır ismine yabancı olmadıklarını da dile getiren AABK Onursal Başkanı Turgut Öker, “Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğ Karakullukçu’nun federasyonumuza saldırdığı 2000- 2001 döneminde de Mehmet Sağır’ın benzeri mektupları Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanmıştı. O dönem konuyla ilgili açtığımız davayı kazandık. Kendisi mahkeme masraflarını ve tazminat ödemeye mahkûm oldu. Bu meblağı ödemeyince haciz işlemleri başlatıldı. Lakin kendisinden ziyade ailesinin mağdur olacağını görünce vicdani bir kararla bu cezanın tahsilâtını durdurduk. Bu süreçten sonra kendisini tekrar görmedim. Yıllar sonra neden böylesi iftiralarla dolu bir ihbar mektubu yolladığını bilemiyorum. Fakat sadece kişisel anlamda beni değil, Avrupa’daki cemevlerimizi hedef alan ve itibarlarını zedelemeye dönük bu iftiraların peşini bırakmayacağız. Karşı dava açtık” şeklinde konuştu. 13 Aralıktaki duruşmaya destek verecek olan en büyük Alevi Çatı örgütleri yaptıkları ortak açıklamada ‚‘‘ Alevilerin taleplerini dile getirmek suç değildir. AABK Onursal başkanımız Turgut Öker‘ e konulan yurtdışına çıkış yasağı kaldırılsın. Bu dava , bizim davamızdır‘‘ diyerek duruşmada Turgut Ökerin yalnız bırakılmaması için kitlesel katılım çağrısı yaptılar.

Mehmet Tanlı