AfD’nin Berlin-Neukölln şubesi “Atatürk AfD’ye oy verirdi” ifadesinin yer aldığı bir afiş yapmış, Berlin CHP teşkilatı da bunu protesto etmiş…

Nereden bakılsa anlamsız bir iştir!

Berlin-Neukölln Türklerin yoğun yaşadığı ve “sorun merkezi” olarak gösterilen bir yerdir. “Neukölln überall” adlı kitapta bunu görmek mümkündür. Eğitim düzeyi düşüktür, mesleksizlik yaygındır. AfD ve ona yakın görüşte olanların bu bölgeyi “sorun merkezi” olarak göstermeleri normaldir.

Burada Almanya vatandaşı TC kökenlilerden oy alacağını sanmak ve bu amaçla da Atatürk fotoğraflı seçim afişi yapmak anlamsız bir girişim olarak görülebilir, gerçekte ise AfD’nin politika anlayışına uygundur.

AfD, Federal Parlamento dahil değişik Alman kurumlarında sürekli provokatif açıklamalar yaparak ilgi odağı olmaya çalışmıştır. Tepki göreceğini bilerek böyle açıklamalar yapmak bir çeşit politika yapma tarzıdır.

Neuköll’deki afişi de bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Tepkiyle karşılaşacaklarını herhalde biliyorlardı ve amaçları da bu tepki aracılığıyla dikkat çekmektir.

Bu bir politika yapma tarzıdır ve çaresi de değişik Alman kuruluşları tarafından “dikkate almamak” çerçevesinde bulunmuştur.

Berlin CHP’nin tavrı da bu bağlamda anlamsızdır. Protesto etmek, Hürriyet gazetesinin de bu protestoyu afişin fotoğrafıyla birlikte manşete taşıması AfD’nin istediğinin yapılmasından başka bir şey değildir.

Neyse ki ilk tepkilerden sonra konu fazla büyümeden kesildi. Umarım tepki gösterenler bunun bir politika yapma tarzı olduğunu anlamıştır. Bu tür provokatif tutumlara karşı verilecek en iyi cevap, dikkate almamaktır. Dikkate alındığı oranda “başarılı” olunduğu düşünülecek ve benzer tutumlar artacaktır.