İnsanlar kapalı kalmaktan, “aman virüs kapıp hasta olmayayım” diye ilişkilerini iyice azaltmaktan bunaldılar. Virüs kapmak korkusu giderek anlamsız korkuya, neredeyse paranoyaya dönüştü. Satışa sunulan ve kendi kendine yapılabilen Covid 19 testlerinin kısa sürede tükenmesi bunun göstergelerinden birisidir.

Panik halindeki insana mantıklı açıklama yapmak anlamsızdır, dinlemez ya da dinlese bile anlamaz. Korku, mantığı silip süpürür.

İnsan düşünüyor: yüksek ateş, öksürük, yorgunluk, adale ağrıları gibi Covid 19’un tipik belirtilerine sahip değilseniz, neden test yapacaksınız?

Arada bir yapılmasını anlamak mümkün olmakla birlikte çok sayıda insan imkanı olsa her gün test yapmak istiyor. Bunun kendi paniğini yatıştırmaktan başka anlamı yoktur. Bu insanlar şimdiye kadar virüsle ilgili yazılanları mutlaka izlemiştir. Testin negatif çıkması iyi olmakla birlikte buradan hareketle negatif olduğunuz sonucuna varamazsınız. Virüsün 2-3 günlük kuluçka süresi vardır. Ek olarak sadece kendi kendine yapılabilen testlerde değil, testin diğer çeşitlerinde de belirli hata oranı vardır.

Bu nedenle “sonuç negatif olsa bile dikkatli olun, gerekli yerlerde maske takın, sosyal ilişkilerinizi azaltın” deniliyor.

Almanya’da aşılama kampanyası beklenildiği gibi yürümüyor. İnsanlar aşılar arasında tercih yapamıyorlar, her aşıya güvenmiyorlar.

Aşı olanlara vesika verilmesi ve bununla daha kolay tatile gidebilmeleri ise bilimsel temelden yoksun görünüyor. Aşı olanlar virüsü alsalar bile hastalığı hafif atlatıyorlar hatta belirtileri görülmeden geçirebiliyorlar. Bu durum onların başkalarına bulaştıramayacağı anlamına gelmiyor. Aşılar bulaşmayı da engellemekte midir; bu soruya açık cevap verebilmek için erkendir. Aşı kağıdı insanlardaki paniği azaltmak için bulunmuş bir çözümdür denilebilir.

Kendi kendine test yapabilmek insanları en başta psikolojik olarak rahatlatacaktır ve bu arada haftada birkaç kere test yapanların sayısı da az olmayacaktır.

Herhalde bir süre sonra bu da geçecektir.

Covid 19’u grip virüsünün etkili bir çeşidi olarak düşünecek olursanız (her yıl gripten çok sayıda insan ölmektedir), aşıyla bu virüs ortadan kalkmayacaktır. Grip konusunda olduğu gibi bununla birlikte yaşamaya devam edeceğiz.

Covid 19’a karşı aşıların ne kadar süreyle korunma sağlayacağı bilinmiyor; beklenmesi ve görülmesi gerekiyor. Grip aşısı her yıl yapılıyordu, bu virüs için de benzeri gerekli olur mu, bekleyip görmek gerekiyor.

Her durumda bu virüs de –değişik mutasyonlarıyla birlikte- ortadan kaybolmayacaktır.

Birlikte yaşayacağız, korunacağız ya da hasta olup atlatacağız.

Tıpkı grip konusunda yıllardan beri yaşandığı gibi…