Suriye'deki Rojava ve Kobani'ye destek amacıyla Ekim 2014 yılında açılan ve Nisan ayına kadar 106 bin Euro'ya ulaşan yardım toplama hesap numarasının Saarbrücken Sparkasse bankası tarafından 29 Mayıs 2015 tarihinden itibaren "PKK yasağı" ileri sürülerek dondurulması protesto edildi.



Kapatılan hesap numarasının tekrar açılmasıni talep eden eylemciler, bankanın kararının hukuki değil, siyasi olduğunu dile getirdiler. Aralarında gazeteci, sanatçı ve çok sayıda tanınmış kişinin destek verdiği hesap numarasının "PKK yasağı" ileri sürülerek kapatılmasını protesto eden gençlere, yaklaşık 90 dakika sonra polis ekiplerince müdahale edildi.

POLİS KİMLİK TESBİTİ YAPARAK BANKAYI BOŞALTTI 

YXK üyesi gençler, eylem boyunca "
Rojava'ya karşı ambargoya son, PKK yasağını kaldırın", "Yardımları engellemek IŞID'i desteklemektir", "Ortaklarınız IŞİD'i finanse ediyor" yazılı pankart ve dövizleri taşıdı. Kimsenin gözaltına alınmadığı eylemde, kimlik bilgileri tesbit edilenlere, bankanın dışında protesto yapma yasağı getirildi. 

BANKANIN BASIN SÖZCÜSÜ: 'OLAYIN SİYASİ YANI YOKTUR'

Bankanın basın sözcüsü Bernd Heinrichs verdiği özel demeçte yardım kampanyasına destek vermiş olanların 29 Mayıs tarihine kadar hesap numarasında bulunan parayı geri çekmelerini (6 bin Euro) tersi durumda ise, paranın idari mahkemenin hesabına aktarılacağını belirtti. Olayın ardında Alman istihbaratının olduğu veya siyasi gerekçelerden dolayı kapatıldığı iddiasının ileri sürülmesinin de doğru olmadığını aktararak, "Saarbrücken'de 150 bin müşterisi olan ve 1100 çalışanıyla hizmet veren bankamızda kürt kökenli  elemanlarımızın olduğu dikkate alınmalı ve bankamızın hiçbir şekilde ideolojik boyutlu olayların içinde olmadığı bilinmelidir" dedi.