Berlin Büyükelçiliği Çalışma Müşavirliği, yurt dışında borçlanarak emekli olmak isteyen vatandaşların başvurularını yapmadan önce temsilciliklerde bulunan çalışma ataşeliklerinin ücretsiz danışma hatlarından bilgi alabileceklerini hatırlattı.

Açıklamada, "3201 sayılı kanun çerçevesinde Türkiye’den borçlanılarak emeklilikle ilgili olarak bazı kişilerin görüşülmekte olan Torba Kanunu da bahane ederek vatandaşlarımızı yanlış yönlendirdikleri ve mağdur ettikleri tespit edilmiştir. Müşavirlik ve ataşeliklerimize gelen şikayetlerin, bu kişilerin vekalet alarak Türkiye’de çok gereksiz davalar açtıkları, yasal şartlar oluşmamasına rağmen emekli olacakları garantisi verdikleri ve fahiş ücret aldıkları üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir" denildi.
 
TBMM'de görüşülmekte olan Torba Kanun kapsamındaki değişikliklerin üç önemli başlık altında yapılacağının öngörüldüğü kaydedilen açıklamada, mavi/pembe kartı olanların mahkemeye gitmeden Türk vatandaşı olarak yurtdışında geçirdikleri ve 18 yaşından sonra çalışılan süre ile bir yıla kadar işsiz ve ev kadını olarak geçen değerlendirilebilir sürelerini borçlanabilecekleri hatırlatıldı.  Almanya gibi sosyal güvenlik sözleşmesinin geçerli olduğu bir ülkede ilk defa çalışılmaya başlanan tarihin ilk işe giriş tarihi olarak Türkiye’de de kabul edileceği, değerlendirilebilir sürelerin son tarihten geriye doğru gidilerek borçlandırılacağı kaydedildi.