ZDF ve haftalık Stern dergisinin haberine göre skandal olaylarla tanınan ve demokratik kamuoyunca sert şekilde eleştirilen Alman istihbaratı yeniden gündemde.

Şeriat yanlısı terör örgütü El Kaide’nin Almanya propaganda şefliğinden Alman istihbaratına geçen İrfan Peci, yaşam öyküsünü kitap olarak yayınladı. İrfan Peci, kitabında bu karanlık dünyayı anlatırken, özgürlüğün sınır tanımadığı Avrupa’da Müslüman gençlerin nasıl radikalleştiği üzerine önemli ipuçları veriyor.

İrfan Peci 1989’da Sırbistan’ın Sancak bölgesinde, Osmanlı döneminde adı Yeni Pazar olan Novi Pazar kentinde doğuyor. İki yaşındayken, Yugoslavya iç savaşı sonucu ailesiyle Almanya’ya mülteci olarak geliyor. Bavyera Eyaleti’ndeki küçük Weiden kentinde büyüyor. Yabancılara mesafeli duran koyu muhafazakar bu küçük kentte İrfan Peci okuldan, günlük yaşama kadar her alanda topluma ait olmadığını hissediyor. Alman mıyım, Boşnak mıyım bunalımı içine düşüyor. Kimlik bunalımı İrfan Peci’yi radikal İslamcıların kucağına sürüklüyor ve 17 yaşında radikalleşiyor.

EL KAİDE'NİN PROPAGANDA ŞEFİ

Kısa sürede terör örgütü El Kaide’nin ‘Küresel İslam Medya Cephesi’ (GİMF) şefi olan İrfan Peci, internette terör propagandası ve tehdit videoları yayınlıyor. Pakistan’a El Kaide saflarına katılmayı planlarken, yakalanıp hapse düşüyor. İrfan Peci, Nürnberg cezaevi hücresinde Alman istihbaratının teklifi üzerine saf değiştiriyor ve mahkemeye çıkmadan serbest bırakılıyor. Berlin’deki radikal İslamcı gruplar arasında Alman istihbaratına muhbir olarak çalışmaya başlıyor. 2009-2010 yılları arasında İrfan Peci’nin verdiği bilgiler sayesinde bazı gençler terör kamplarına gitme hazırlıkları yaparken, yakalanıyor. Bazı saldırı planları zamanında ortaya çıkarılıp önleniyor.

James Bond gibi bir yaşam düşleyen İrfan Peci kısa zamanda Alman istihbaratının İslamcılar içindeki en önemli kaynağı ve en iyi para ödediği muhbir mertebesine ulaşıyor. İlk başta bin 400 Euro olan aylık maaşı, net 3 bin Euro’ya çıkıyor. Kirası, pahalı otel ve restaurant masrafları ayrıca ödeniyor. El Kaide bağlantılı kişilerin telefon numaraları ve fotoğrafları için ise özel ikramiye alıyor. Bilgi topladığı radikal İslamcı grupların güvenini kazanmak için Alman istihbaratından ayrıca para alıyor ve bunu El Kaide’ye bağışlıyor. Ancak ele verdiği kişilerin Berlin’de yargılanırken, muhbir olduğu ortaya çıkıyor. Bunun üzerine Peci, polis koruması altına alınıyor.

Peci’nin Heyne yayınevinden çıkan kitabı Alman istihbaratına da ağır suçlamalar içeriyor. İstihbaratın terör örgütü destekçilerine para desteği vermesi yasak. Ama Peci, El Kaide’ye verdiği bağışları istihbarattan alıyor.