Financial Times Savunma ve Güvenlik Editörü Sam Jones imzasını taşıyan haberde yetkililerin, İngiltere’nin, 2005 yılındaki bombalı saldırılardan bu yana yurt dışı terör örgütleri kaynaklı en ciddi tehdidin yaşadığı uyarılarına rağmen İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele bütçesini yarıya indirdiğine dikkat çekiliyor.

Suriye ve Irak’ta tırmanan ihtilafların El Kaide’ye bağlı örgütlerle savaşan cihatçılar için bir mıknatıs haline geldiğinin kaydedildiği haberde, güvenlik yetkililerine göre halen 500 Britanyalı ve 3 bin Avrupalının bu örgütlerin saflarında yer aldığı kaydediliyor.

İngiliz gazetesi, Batılı istihbarat örgütlerinin ise Suriye ve Irak’ta savaşan veya ihtilaf alanlarına ulaşmaya çalışan vatandaşlarının isimlerini toplamaya çalıştıklarını belirtikten sonra “Bu çabalar sayesinde Türk hükümetince 5 bine yakın kişinin yer aldığı bir liste düzenlendi ancak liste tam olmaktan uzak. Türkiye, Suriye’ye ulaşmaya çalışan cihatçılar için başlıca ulaşım noktasıdır” diye yazıyor.

IŞİD’İN FİNASMANI

Bu arada, Sam Jones’un da kaleme aldığı diğer bir haberde Irak’taki hamlesi ile çok dikkat çeken IŞİD’in finansman kaynakları irdeleniyor.

IŞİD’in “başarısının” zamanla tesis edilen bir dizi, karlı ve yayılan finansman unsurlarına dayandığını belirten gazete, diğer cihatçı gruplardan farklı olarak finansman kaynakları konusunda “çok pragmatik” olarak nitelediği IŞİD’in yüzlerce milyon dolara sahip olduğu savına da yer veriyor.

Bu çerçevede IŞİD’i faaliyetlerinin merkezinde petrolün olduğunu vurgulayan gazete, grubun petrol alanlarını kontrolü için özelikle Suriye’de diğer cihatçı gruplarla çok sert çatışmalara girdiğini anlatıyor.

“İŞİD’TEN PETROL ALAN ARACILAR TÜRKİYE’YE GÖTÜRÜYOR”

FT, bir istihbarat yetkilisine dayanarak IŞİD’in Rakka yakınlarında günde en az 30 bin varil petrol çıkarttığını, bunun Suriye hükümetinin eskiden çıkarttığı 300 bin varile göre mütevazi bir rakam olsa da örgüt için kayda değer bir gelir oluştuğunu belirtikten sonra şunları da yazıyor:

“Petrol ucuza aracılara satılıyor onlar da petrolü Türkiye’ye taşıyor ve buradan büyük miktarlarda gizlice Irak’a götürüyorlar. Türk yetkilileri, petrolü sınırdan kaçak olarak geçirmek üzere yerde gömülmüş ilkel boru hatlarını keşfettiler.”