Uluslararası Af Örgütü'nün web sitesinde yer alan açıklamaya örgütün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç İzmir'de polisin yaptığı operasyonda 22 avukatla birlikte Gülen hareketiyle bağlantıları olduğu şüphesiyle gözaltına alındı.

Af Örgütü'nün Genel Sekreteri Salil Shetty, "“Türkiye’de darbe girişimi sonrası uygulanan baskının bu kez de Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı’nı ağına alması, bu durumun ne kadar ileriye gittiğinin ve ne denli keyfi bir hale geldiğinin yeni bir kanıtı. Taner Kılıç, Türkiye yetkililerinin şu an çiğnemekte oldukları özgürlükleri savunmak konusunda uzun ve saygın bir geçmişe sahip” açıklamasında bulundu.

Shetty, "Türkiye yetkililerine, uluslararası hukuk çerçevesinde tanınan ve ceza gerektiren suçlar hakkında inandırıcı deliller sunmadıkları takdirde Taner Kılıç ile diğer 22 avukatı derhal serbest bırakmaları ve haklarındaki tüm iddiaları düşürmeleri için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Taner Kılıç, 2002 yılında beri Af Örgütü yönetim kurulunda çeşitli görevlerde bulundu. Kılıç 2014 yılından bu yana örgütün yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyordu.

Af Örgütü'nün açıklamasında Kılıç'ın gözaltına alınmasının örgütle ilgili çalışmalarından kaynaklanmadığına inanıldığı belirtildi.(DW)