Newroz piroz be, Yeni yılın başlangıcı, H.Ali'nin doğum günü kutlu olsun!

Bugün 21 Mart Yeni yılın ilk gününün başlangıcı, yerkürenin birçok ülkesinde alanında 21 Mart yeni yılın, baharın başlangıcı olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

21 Mart veya Sultan Nevruz: İlkbaharın hayat bulduğu, tüm tabiatın yeniden canlandığı, kış uykusuna yatan tüm canlıların toprak altından yeryüzüne çıktığı ve yeni bir hayatın başladığı gün olarak çeşitli ülkelerde kutlanmaktadır.

Aleviler, inançları doğrultusunda, alevi inancının temel taşlarından olan HZ Ali'nin, doğum günü olarak, çeşitli etkinlikler organize ederek kutlamalarda bulunurlar.

Kürt halkı Demirci KAWA'nın zalim Dehaka karşı isyanının yıl dönümü dolayısıyla her 21 Mart ta, bulundukları alanda ateş yakarak Newrozu kutlarlar.

''Alevilerce Nevruz yeni yıl ve baharın başlangıcı ile beraber inançsal boyutta Hz.Alinin hem doğumgünü, hem de Hz.Fatima ile evlendiği, yaradılışın sevgi ve mutluluğun alevlendiği, yeşerip boy verdigi bir gün olarak kutlarlar. Geçmişte Alevi-Bektaşiler Nevruz günü, baharın çiçekleri ve gülleri ile süslenmiş, mumlarla aydınlatılmış cemevine, herkes en temiz ve güzel elbiselerini giyerek gelirlerdi. Günün anlamı Sultan-ı Nevruz ve Hz.Ali hakkında muhabbet edilirdi. Gülbenkler, deyişler okunur, canlar getirdikleri lokmaları paylaşır, şerbetler (dem ) içilerek kutlanırdı.'' Kürt halkı için Newroz, diriliş, uyanış, zalimlere karşı isyan ateşinin yakıldığı kutsanılan bir gündür. Demirci KAWA'dan devir aldıkları isyan geleneğini devam ettirmek ve günümüz Dehak'larının zalimliklerinden hesap sorma günüdür.

Bu nedenledir ki, Kürtler Newroz alanlarına akın etmektedirler, bulundukları bütün alanlarda Newroz alanlarında yerlerini alarak, Dehaklara karşı, Demirci KAWA'nın evlatları olarak, haykırnmaktadırlar. Bizler Buradayız! Bizler buradayız! Bizler buradayız! Binler, On binler, Milyonlar buradayız!

Yerkürede, Türkiye'nin birçok kentinde Kürt Coğrafyasında coşkuyla kutlanan Newroz etkinliklerine akın-akın Milyonlar katılmaktadır. Newroz etkinliklerine yoğun katılımlar, Türk hâkim sınıflarını korkutmaktadır. Uykusunu kaçırmaktadır. Bu nedenle katılımı engellemek için, her tür den, 'çareye' başvurmaktadırlar.

AKP devleti, Saray, halkların Newrozu etkin ve coşkulu kutlamasının önüne geçmek için, Savaş konsepti dayatmasına paralel olarak yasaklamalarla toplumun etkinliklere katılımını engellemek istemektedir.

Newroz ateşinin yakılmasından korkan, sermaye çevreleri, AKP devleti Saray, kendi korkularını yasaklarla, baskılarla yeneceğini zannetmektedir. Bu nedenledir ki, toplumsal güçlerin, demokratik haklarını kullanması ve hareketliliğini gazla, kanla, tazyikli sularla bastırmak için her türden hilekârlığa başvurmaktadır.

AKP devleti, Saray, iktidarının sarsılacağı, yok olacağı korkusunun verdiği ruh haliyle, Kürt halkına, halklarımıza, bayram kutlamalarımıza, cenazelerimize, yazılarımıza, fotograftaki karelerimize dahi teamül edememektedir.
Bölge coğrafyamızda, ülkemizin birçok kentinde, ilçelerinde yaşanan şiddet ortamı, katliam, tecavüz çetesi IŞİD gibi İslamcı grupların saldırıları devam ederken, Newroz etkinliklerine katılıp, binlerle, On binlerle, Milyonlarla kucaklaşıp kutlamak önemlidir.

Ülkemizin birçok alanında, Kürt coğrafyasında bulunan il ve ilçeler abluka altındadır. Sokağa çıkma yasakları, Newroz kutlamaları kutlamalarına katılmak yasaklanmış durumdadır. Katılım gösteren AKP devletinin güvenlik güçleri tarafından saldırılar devam etmektedir. Bu ortamda, Newroz kutlamalarında yer almak ve coşkuyla kutlamak önemlidir.

Mutlaka zalim Dehak'ın karşısından direnen halklarımızın, günümüz Dehak'larını Saraylarından, iktidarlarından edeceği günü yakınlaştıracaktır. Kutlamaların zirvesini oluşturacaktır!

Piroz be Newroz! Yaşasın halklarımızın kardeşliği!

21 Mart 2016

E posta: [email protected] Face:aliekber.pektas
Twitter: @AliekberP