Ukrayna Rusya savaşından dolayı çok sayıda insan, komşu ve Avrupa ülkelerine sığınıyor. Almanya'ya gelenlerinin dışında hala çok sayıda mülteci bekleniyor. Yardıma ihtiyacı olan kişilerin, Almanya'da rahatça yaşamlarını sağlamak insani görevdir.

Ukrayna'dan gelen mültecilere 90 günden 3 yıla kadar ikamet hakkı sağlanıyor .

  • Oturacakları ve kalacakları yerler veriliyor.
  • Ev sahibi olanların, evlerini Ukrayna'dan gelen mültecilere açmaları öneriliyor.
  • Gençlerin meslek yerlerine ve çocukların kısa bir sürede Almanca kursuna ve okullara alınması öneriliyor.

Bundan dolayı Emekliye ayrılan öğretmenlerin Ukraynalı çocukların eğitiminde yardımcı olmaları için ricada bulunuluyor.

BM Mülteci Ajansı (UNHCR), şimdiye kadar (19 Mart itibariyle) dört milyona kadar insanın Ukrayna'yı terk ettiğini varsayıyor. Bunların büyük bir kısmı komşu Macaristan, Slovakya, Romanya ve Moldova ülkelerinden koruma talep ediyor. Polonya'ya yaklaşık iki milyon kişinin geldiği söyleniyor.

Polonya'da iki milyona yakın mültecinin sığındığı söyleniyor.

Almanya'ya kaç mültecinin geldiğini kimse söyleyemez. Federal İçişleri Bakanlığı'na göre, şimdiye kadar (17 Mart itibariyle) Ukrayna'dan 187.000 savaş mültecisi kayıt altına alınmış.

Ama sınır kontrolü yok. Kaçan Ukraynalılar da kayıt yaptırmadan tüm Schengen bölgesinde 90 günlük oturma hakkına sahipler. Sadece kayıt yaptıranlar sosyal yardım ve sağlık sigortası alıyorlar.

Üç ay sonra mülteciler oturma izni için başvurmak zorundadır.

Mülteciler dört büyük istasyonda karşılanıyor ve ardından belediyelere dağıtılıyor: Berlin, Cottbus, Frankfurt/Oder ve Hanover.

Bazıları komşu Avrupa ülkelerindeki arkadaşlarına veya akrabalarının yanına gitmek istiyorlar.

Bu insanların acilen kalıcı konutlara ihtiyacı var, çocukların anaokuluna veya okula gitmeleri sağlanmalıdır.

Alman hükümeti tarafından mültecilerin, hoş geldin kültürü ile karşılanmaları öneriliyor.

Uluslararası site icanhelp.host, "Blue-Sarı Haç" ve "Warm Bed" de benzer kuruluşlar, yardımcı oluyorlar. Alman şehirlerinde toplu konut yerleri açıldı: Berlin, Hamburg ,Hannover ve Münih'te. Buralardan başka eyaletler ve şehirlere orantılı bir şekilde dağıtılıyorlar.

Şayet Ukraynalı mülteciler özel evlere yerleştirilmişe, Kiracılar Derneği, 6-8 haftalık bir sürenin ardından ev sahibinden izin alınmasını tavsiye eder.

Kiracıların artan maliyetlerden (gıda, elektrik, su, ısınma masraflarını, yereldeki sosyal yardım veya konut dairesi karşılayabiliyor.

Bu insanlar, bu ülkeye Tatile gelen misafirler değil elbette! Travma geçirmiş insanları kabul ettiğimiz göz önüne alınmalıdır.

Caritas, kurumu mültecilerin bir veya iki odalı dairelere alınmamasını tavsiye ediyor. Mültecilerin geçirmiş oldukları psikolojik konumdan bir an önce çıkmaları için rahat etmeleri tavsiye ediliyor.

Ev sahipleri, Ukrayna'dan gelen mültecilere kiraladıkları dairelerin kira bedelini, belediyeden talep edebiliyorlar.

Çünkü kayıtlı mülteciler, Sığınmacılar Yardım Yasası uyarınca sosyal yardım alma hakkına sahiptir.

Aile İşleri Bakanlığı, ev sahipleri için travma geçirmiş mültecilerle nasıl hassas bir şekilde başa çıkılacağı konusunda bir rehber yayınladı!

Yahudi topluluğundan, mültecilere çok büyük bir destek yapılıyor.

Almanya'daki Yahudilerin Merkezi Refah Dairesi de konut önerebilecekleri bir destek formunu etkinleştirdi. Ve yerel Yahudi topluluklarının desteği harika! Sebep: 1990'dan sonra Almanya'ya göç eden eski Sovyet cumhuriyetlerinden Yahudilerin yüzde 45'inin Ukrayna ile aile bağları var.

Ukrayna'dan gelen mülteciler arasında çok sayıda çocuk ve genç var - hatta bazılarının yanında yetişkin akrabaları bile yok. Refakatiz küçükleri kabul etmek isteyen herkes, şehir belediyesinden sorumlu gençlik daireleriyle iletişime geçmelidir.

Ukraynalı mültecilerin sorunu, sadece yerleştirilmeden öte, psiko-sosyal destekler ve küçük çocuklar için de psikologlardır.

Mültecilere her konuda insanca muamele yapılması, insani görevlerin önünde gelir.