İki aşamada gerçekleşen yeni anayasa referandum oylamasında Mısır halkının yüzde 64'ü 'Evet' derken, yüzde 36'sı ise 'Hayır' oyu kullandı. Dün yapılan anayasa referandumunun ikinci aşaması tamamlandı. Tüm sandıklar açıldı. İkinci aşama da resmi olmayan verilere göre, yüzde 71 'Evet', yüzde 29 'Hayır' çıktı. Ülke genelinde referanduma katılım yüzde 32 ile gerçekleşti. İki aşamada yapılan oylamada toplam 10 milyon 655 bin 332 Mısırlı 'Evet', 6 milyon 29 bin 617 kişi 'Hayır' oyu kullandı. 17 ilde yapılan referandumda, 104 seçim merkezinde 6 bin 724 sandıkta 7 bin 291 yargıç denetim görevini üstlendi. İkinci aşama oylamaları, Giza, İsmailiye, Port Said, Fayyum, Minye, Buhayra, Dimyat, Kefer el-Şeyh, Beni Suyef, Matruh, Loksor, Munfiyye, Vadi Cedid, Matruh, Kena, Kallbiyye ve Suveyş kentlerinde kullanıldı.

MISIR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI MAHMUD MEKKİ, İSTİFA ETTİ

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Yardımcısı Mahmud Mekki'nin istifa ettiği bildirildi. Mekki, istifasına gerekçe olarak siyaseti bırakarak yargıclık görevine döneceğini söyledi. Mekki'nin referandum yapılırken istifası Mısır'da siyasi tansiyonu yükseltti. Diğer taraftan, Mısır devlet televizyonu, Merkez Bankası Başkanı Faruk el-Ukade'nin istifa ettiğini duyurdu. Hükümet sözcüsü Alaa Hadidi ise istifa haberini yalanladı. Yüksek Seçim Kurulu referandum sonuçlarını yapılan itirazları değerlendirdikten sonra resmi açıklamayı yapacak. Ulusal Kurtuluş Cephesi, oylamalarda hile yapıldı iddeasında bulundu. Cephe, referandum ile ilgili bu gün basın toplantısı düzenleyecek.

HALK KUYRUKLARA İSYAN ETTİ

DHA, Kahire'deki Haram bölgesinde bulunan Osman İbni Affan okulunda oy kullananları görüntüledi. Halk, oluşan uzun kuyruklardan dolayı isyan etti. Seçim görevlilerinin sık sık mola vermesine tepki gösterdiler. Feyzi Hüsni, şöyle dedi:

"Tüm insanlara oy kullanıyor, kalabalığı görüyorsunuz. Seçim görevlileri bizi yıldırdılar. Yemek, namaz molası veriyorlar. Her ara vermede tutanak tutuluyor. Hepsi birden gidiyor. Biz sıra bekliyoruz. İçimizde yaşlılar var. Kimse bizi düşünmüyor. Binlerce kişi bir tek sandıkta oy kullanıyor. Diğer sandıkların oylamayı bitirdiğini ifade eden Emekli öğretmen Nebil Hasan ise Biz hala bekliyoruz bu sistem mi bu mantık mı? Yaşlılar var. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu bir zulümdür." 

 


MT(GE/İD)