Almanya Başbakanı Merkel 16 yıldan sonra, daha önce açıkladığı gibi politik mücadeleden çekiliyor. Başarılı bir politik kariyeri arkasında bıraktığı konusunda hemen herkes hemfikirdir. Politikadan çekilmeye karar vermeseydi, partisi yeniden başbakan olmasına yetecek kadar oy alabilir miydi bilinmez ama CDU bu kadar ağır bir yenilgi yaşamazdı.

Merkel sağcıların insan seçmekteki başarısını da gösterir.

Demokratik Almanya Cumhuriyeti doğumlu ve bir dönem SED (Almanya Sosyalist Birlik Partisi) gençlik örgütünde çalışmış, üniversitede fizik bölümünü bitirmiş ve doktora yapmış.

CDU’da zamanın başbakanı Helmut Kohl’un dikkatini çekiyor ve onun da desteğiyle hızla yükseliyor. Üstlendiği daha alt düzey politik görevlerde başarılı oluyor ve 16 yıllık başbakanlığı döneminde Almanya’da önemli değişimler yaşanmasının önde gelen aktörlerinden birisi oluyor.

Bunların başında 80 bin kadar çoğunluğu Suriyeli göçmenin sınırın açılarak içeri alınması gelir. Başka hiçbir parti –Sol Parti dahil- buna cesaret edemezdi.

Almanya uyumun –sorunlar bitmemiş olmasa bile- önde gelen örnek ülkelerinden birisi oldu. Bunu sağlayan değişik faktörler bulunmakla birlikte özellikle eğitime yapılan büyük yatırım önemlidir.

Merkel, sağın insan seçmekte ve yetenekleri varsa geçmişini dikkate almamakta soldan daha gelişmiş olduğunu gösterir. İnsanlar değişebilir, bunu görebilmek ve gelişen insanı önüne sürekli geçmişi sürerek tökezletmeye çalışmamak gerekir. Bunu yapanlar olmadı değil ama Merkel aldırmadı ve belki daha da önemlisi bunu yapanlar önemli bir destek bulamadılar.

Alman solunda az ama Türkiye solunda fazlasıyla bulunan insanları geçmişlerindeki şu veya bu özellikten hareketle sürekli tökezletmeye çalışmak çabasının derin aşağılık kompleksinden kaynaklandığını düşünüyorum.

Bazı kişiler bir yerlere gelmişler ve orada durmuşlar. 40 ve hatta 50 yıl önce iyi işler yapmışlar ve hayatları boyunca bunlarla idare etmeye çalışıyorlar. Gelişme kapasitesine sahip olduğu belli olan insanlar onlar için tehlikelidir çünkü ne kadar çapsız olduklarının iyice görünmesine neden olurlar. Bu nedenle başkasını küçültmeye çalışarak konumunu korumaya çalışmak bu kişilerin tipik yöntemidir. Sanırlar ki başkası küçülünce kendileri büyüyecektir. Başarılı olabilirlerse eğer, sonuç, herkesin küçük kalmasıdır.

Önemli olan bu tiplerin ne yaptığı değildir; önemli olan insanların bunlara prim vermemesidir. Zor iş tabii çünkü her üst düzey yeteneksizin çevresinde toplanmış bir yeteneksiz grubu vardır.

Bunlara mümkün olduğu kadar aldırmamak gerekir.

Önemli olan belirli kişilerin yükselmesi değildir. Onların yükselmesinin anlamı genelde solun yükselmesi demektir. Solun bir takım tiplerden yakasını kurtarmaya başlaması demektir.

Onları da anlıyorum. Yıllar önce bir yere gelmişler ve o yeri kaybettiklerinde, geçerli hiçbir özellikleri kalmadığı için sıfırlanacaklardır.

Zararlı oluyorlar, bunu da görmek gerekir.

Kişinin son on yılda kayda değer bir faaliyeti bulunmuyorsa, öncesini boş verin.

Zamanında iyi işler yapmış olabilir ama o günler geride kalmıştır.

O günlerin anısıyla yaşanmaz…