Haber Merkezi

 

Hamburg eyalet Mahkemesinde görülen Cemaatin sesi "Zaman" gazetesine karşı açılan dava sonucunda avukat Mahmut Erdem, hem ihtiyadi hem de haberin tekrarını yasaklama kararı çıkarttı.

 

Karara göre, Fethullah Gülen Cemaatinin  gazetesi ZAMAN, yazarımız, Süheyla Kaplan’ın “gazeteciliği” ve “kişiliği” ile ilgili bir daha “aşağılayıcı” haber yaparsa, 250.0000 Euro’ya kadar para cezasına çarptırılacak. (DosyaNO: 324 0 261/13, Landgericht Hamburg).

 

Son zamanlarda Almanya’daki Gülen Cemaati ile ilgili haberleri ile cemaatin dikkatini çeken ve hedef haline gelen hatta kimi zaman ‚uyarı mailleri’ alan gazeteci Kaplan, adı geçen gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni ve şu anki köşe yazarı Mahmut Çebi’nin kendisi ve gazeteciliği ile ilgili ‚Ah Süheyla Vah Kaplan’ başlığıyla yayınlanan haberinde kişilik haklarının rencide edildiği  ve gazetecilik mesleği ile ilgili aşağılandığı gerekçesiyle gazete aleyhine dava açmıştı.

 

 

Daha önce Anadolu Ajansı, ardından da serbest gazeteci olarak görev yapan Kaplan’a, Mahmut Çebi birkaç kez özel mail göndererek, Pir Sultan Abdal’ın ‘Yola Gel’ dörtlükleri ile ‘artık cemaat ile ilgili haber yapmasını bırakması’ gerektiğini  belirtmişti.

 

 

Hamburg'un tanınmış ceza ve yabancılar hukuku Avukatı Mahmut Erdem’in  hem ihtiyati tedbir hem de haberin tekrarını yasaklama kararı çıkartmasının ardından bu karar  yalan haber mimarı gazeteci Mahmut Çebi’yi sinirlendirdi.

Yazısını hemen düzelten ve Kaplan’ın Anadolu Ajansı'nda çalışmasıyla, kişiliğini uyduruk 'belegelerle' eleştirdiği bölümleri Zaman gazetesinin online sayfasından ' bir gece ansızın' silen 12 Eylül'ün küfür romanları yazarları gibi Çebi'de, şuan kara kara düşünen Fethullah'ın ısmarlama habercilerinden biri olduğunu unutmamalıdır.

  Okyanus ötesi beslemeli yalan haberci Çebi geçen ay Süheyla Kaplan' a aşağıdaki mesajı gönderdi:

 

 

Süheyla hanım,

 

30 yıla yaklaşan gazetecilik hayatımda ilk kez bir avukattan yazdığım bir yazıyı düzeltmem için yazı aldım. Bana bu duyguyu yaşattığın için teşekkür ediyorum. İyi bir duygu olmasa da yaşamak adına bence güzel.

 

Ama ne yazık ki fikirlerine yine katılamıyorum. Seni üzdüğümün farkındayım. İlk yazıda bir çok insanda meydana getirdiğin üzüntüyü sana hissettirmek istemiştim. İkinci bir yazı yazmak gibi niyetim de yoktu ama avukatla sahaya çıktığın için ben de mecburen ekteki haberini baz alıp biraz daha detaya inip ikinci bir yazı yazacağım.

Hakkını helal et, görüşmek ve dost sohbetlerinde buluşmak dileğiyle…
m.çebi”

 

Avukat Mahmut Erdem: ‘TÜRKİYE’DE HUKUK TARİKATLARIN ELİNDE’

 

Almanya’nın bir hukuk devleti olmakla birlikte basın özgürlüğü kadar kişi haklarının da önemli olduğunu vurgulayan avukat Mahmut Erdem, ‘’Burada bir adalet sözkonusu. Türkiye’de hukuk tarikatların elinde. Böylesine bir karar Türkiye’de çıkmazdı. Basın özgürlüğü demek kişilerin haklarını rencide etmek değildir. Hamburg eyalet Mahkemesi Zaman gazetesinde yazılanları onur kırıcı buldu. Sonuçta bütün bunlar cemaatin gazeteci ve gazetecileri susturma politikasıdır. Hiçkimse siyasi düşüncesinden dolayı ne özel yaşamında ne de kamu yaşamında rencide edilemez’ dedi.

 

Çebi ve ZAMAN karara itiraz etmezse, karar kesinleşecek ve ardından tazminat konusu gündeme gelebilecek.

 

Karara itiraz edilir ve üst mahkemede kaybedilirse, ZAMAN’ın kaybı daha da büyük olacak. Tazminat ise, yazının gündemde kaldığı gün başına 7500 Euro  ile 250.000 Euro arasında belirlenecek.