"Hapisteki meslektaşlara selam olsun. Gazetecilerin yeni yılı özgür olsun" mesajının eşlik ettiği fotoğraf Hürriyet, Posta, Cumhuriyet, Evrensel, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi ve Birgün gazetelerinde de yayımlandı.

28 Aralık'ta çekilen fotoğrafta yer alan gazeteci Ahmet Şık ise, fotoğraf cezaevlerine ulaşmadan önce tutuklandı.

Perşembe sabahı gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi yazarı Şık, Cuma günü çıkarıldığı mahkemece "PKK ve FETÖ-PDY silahlı terör örgütlerinin propagandası niteliğindeki açıklamaları" gerekçesiyle tutuklandı.

Gazeteci Ahmet Şık


839 gazeteci hazırladıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıktı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 2016 raporuna göre Türkiye'de 144 gazeteci yeni yıla cezaevinde giriyor.

Raporda 2016'da 780 gazetecinin basın kartının iptal edildiği, 839 gazetecinin de yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktığı ifade edildi.

TGC, Türkiye'nin cezaevindeki 144 gazeteci ile, gazetecilerin tutuklu olduğu ülkeler sıralamasında birinci sırada yer aldığını belirtti.

Uluslararası basın meslek örgütlerine göre dünyada hapiste 348 gazeteci bulunuyor.Yine TGC'nin raporuna göre 2016'da 157 yayın organı kapatıldı, 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı getirildi.

Türkiye'de 2016'da sözle ve fiziksel saldırıya uğrayan gazeteci sayısı 157.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında Türkiye, 2016'da, önceki yıla göre iki sıra gerileyerek 180 ülke arasında 151. sıraya yerleşmişti.

Türkiye'de basın özgürlüğünde yaşanan gerilemeye dikkat çeken kurumlardan biri de İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) olmuştu.

Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yürürlüğe giren Olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında gazetecilere yönelik baskının giderek arttığını, Türkiye'de eleştirel gazeteciliğe yönelik baskının giderek derinleştiği ifade edilmişti.

71 sayfalık raporda, Türkiye'de hapisteki gazeteci sayısı 148, kapatılan medya kuruluşu ve yayınevi sayısı ise 169 olarak belirtilmişti.

Cumhuriyet gazetesi önünde protesto

Cumhuriyet gazetesinin 9 yazar ve yöneticisi 5 Kasım'dan, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay da 12 Kasım'dan bu yana tutuklu.

Cumhuriyet gazetesinin tutuklu yazar ve yöneticilerinin ailelerinden mesaj

Cumhuriyet gazetesinin 57 gündür tutuklu bulunan yazar ve yöneticilerinin aileleri de Perşembe günü İstanbul Silivri Cezaevi'nin önünde ortak açıklama yaptı.

Aileler "Biz hayatlarını demokrasi arayışına adamış eşlerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin suçsuz olduğunu biliyoruz. Onlar dava açılmadan kamuoyu vicdanında aklandılar. 2017 yılı demokrasi ve özgürlük yılı olsun" dedi.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Önder Çelik, çizer Musa Kart, okur temsilcisi Güray Öz, avukat Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve yazar Hakan Kara, 57 gündür Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde haklarındaki iddianamenin hazırlanmasını bekliyor.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay da 12 Kasım'da tutuklanmıştı.

Gazeteci ve yöneticiler hakkında "PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir oldukları" iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.(BBC)