Eski CHP Milletvekili ve AİHM Yargıcı Rıza Türmen , Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır'ın, “Tekrar AİHM kararlarına atıfta bulunulmaya başlandı” sözlerini değerlendirdi. 


"AB havayı da suyu da temizler"

Konu hakkında cumhuriyet.com.tr'ye açıklamada bulunan Türmen, "Demokrasiyi ortadan kaldırıp demokratik ülkeler kulübüne girmek mümkün değildir." dedi.

Türmen, açıklamalrını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşleri özgürlüğü, kişi güvenliği özgürlüğü ortadan kaldırıldığı için Avrupa Birliği’ne üye değil. Üye olabilmek için önce bunların düzeltilmesi gerekli.

Türkiye’deki demokratikleşmenin önündeki en büyük problem hakikatlerin söylenmemesi. Söylenenler hakikat değil. Hakikat bağımsız yargının olmadığıdır. Yargının FETÖ’den arınması iktidar bağımlı bir yargı ortaya çıkardı. Bugün Türkiye’de tek bir kanaldan beyin yıkama yapılmaktadır. Az sayıda gazete ve kanalı çıkarırsak bütün medya iktidarın emrine girmiştir. Buralarda çalışıp iktidara yandaşlık yapmayan gazeteciler işten çıkarılmaktadır. Bugün demokrasiden giderek daha fazla uzaklaşırken AB sürecinde mesafe katedilememesi normaldir. Demokrasiyi ortadan kaldırıp demokratik ülkeler kulübüne girmek mümkün değildir."

"Hangi AİHM kararında bu var?"

Bozkır’ın “Tekrar AİHM kararlarına atıfta bulunulmaya başlandı” cümlesi doğru değildir. AİHM kararları toplantı ve gösteri yürüyüşleri açısından açıktır. Örneğin Cumartesi Anneleri yıllardır barışçı bir eylem yapıyor ve geçtiğimiz günlerde büyük bir saldırıya maruz kaldılar. Hangi AİHM kararında var bu? Zorla kaybedilenlerle ilgili Türkiye’nin mahkum olduğu bir dolu AİHM kararı var. Bu dosyalarla ilgili en ufak bir soruşturma yapılmamış, cezasızlık egemen olmuştur. Bu sadece bir örnek.

Türkiye, tutuklamalarla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki kişi güvenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle de birçok başvuruda mahkum oldu.

İktidar ancak halka başka bir hikaye anlatarak iktidarda kalabilir. Türkiye’nin nin içinde bulunduğu durum parlak bir durum değildir.