Financial Times, Türkiye'nin daha önce Bölgesel Politika başlığında bu ay başlaması gereken görüşmelerde herhangi bir gecikme olması durumunda misilleme sinyalleri verdiğini söylüyor.

Piyasalardaki çalkantı

Ancak gazete, uluslararası piyasalardaki çalkantının Türk Lirası ve İstanbul Borsası'nda keskin düşüşlere yol açmasından sonra, uzlaşmanın Ankara tarafından kabul edildiğini belirtiyor. Gazete şöyle devam ediyor;

"Berlin başta itirazının teknik nedenlerden kaynaklandığını söylese de, görüşmeleri bloke etme kararı Türkiye'de barışçıl protestolara yapılan müdahalelerden sonra geldi. Müdahale, Türkiye'nin AB üyeliğine uzun süredir karşı çıkan Angela Merkel tarafından da kınandı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı İrlanda'nın Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore 'Gösterilere verilen tepkiden rahatsız olduk, ama katılım sürecinin Türkiye'de reformları etkilemek için nüfuzlu araç olduğunu düşünüyorum' dedi. Bir Türk yetkili de 'Herkes bu anlaşmadan bir şeyler aldı. İlişkilerimiz sağlam, krizi önledik ve şimdi ilerleyebiliriz' diye konuştu"

'AB'nin eski nüfuzu yok'

Ancak gazete, Ankara'nın katılım müzakerelerini canlandırma konusundaki uzlaşmaya karşın, görüşmelerin Türkiye'nin siyasi reformlar yapma konusundaki ilerlemesine bağlanmasının süreci rayından çıkartabileceğini belirtiyor.

Haberde görüşlerine yer verilen Eski AKP Milletvekili Suat Kınıklıoğlu da, Brüksel'in Türk siyasetinde on yıl önce sahip olduğu nüfuza sahip olduğu konusunda şüpheli olduğunu söylüyor.

Haber Kınıklıoğlu'nun şu sözleriyle sona eriyor;

'Ama katılım süreci psikolojik olarak hükümeti sınırlıyor. Çünkü Ankara için bir ayağı Avrupa'da olan ve Batılılarla çalışan bir Türkiye imajı yansıtmak önemli. Sadece ekonomi açısından değil, dış politika açısından da'.Bbc