Hac farizasını yerine getirmek ve Türk hacılarının kurbanlarını kesmek amacıyla Suudi Arabistan'a karayolu ile gitmek isteyen ancak Irak Bağdat Hükümeti tarafından “Bağdat vizesi” almadıkları gerekçesiyle geri çevrilen binlerce Türk vatandaşı geceyi Zaho sınır kapısında geçirdi. Vatandaşları taşıyan yüzlerce otobüs Zaho'da petrol istasyonlarında bekliyor.

8 gündür Irak topraklarında Bağdat hükümetine bağlı askerler tarafından kötü muameleye maruz bırakıldıklarını belirten vatandaşlar yaşadıklarını anlattılar.
Hac'da bulunan Türk vatandaşların kargolarını taşımak ayrıca Hac'daki Türk vatandaşlarının kurbanlarını kesmek için giden kasapları taşıyan yüzlerce araçlık Türkiye plakalı otobüsler Bağdat Hükümeti'nin vizesini taşımadıkları gerekçesiyle Bağdat hükümetine bağlı güvenlik güçleri tarafından Suudi Arabistan sınırından geri çevrildi. Türkiye'nin Kuzey Irak sınır kapısı Habur'dan giriş yapan konvoyun bir kısmının Kerkük'ten hemen sonra, bir kısmının Bağdat'ı geçtikten sonra, bir kısmının da Suudi Arabistan sınırında pasaport kontrolü nedeniyle durdurulduğunu belirten otobüs şoförleri kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade ettiler.

“Bize terörist muamelesi yaptılar”

Bağdat Hükümeti'nin kontrolünde olan bölgenin dışına çıkartılıncaya kadar saatlerce otobüslerde bekletildiklerini, yemek yeme ve diğer insani ihtiyaçlarını gidermelerine izin verilmediğini belirten vatandaşlar, askerlerin korkutmak amacıyla “Burada insan kesiyorlar, teröristler var” diyerek havaya ve ayaklarının dibine ateş ettiklerini iddia etti. Hac'daki Türk vatandaşlarının kargolarını almak için giden şoför “Bize terörist muamelesi yaptılar. Köpeklerle otobüsün içine giriyorlardı” dedi.

“Kerkük'ün girişinde bizi beklettiler”

Şoför Necati Oruç; “Bağdat'ı yüz kilometre geçinceye kadar hiçbir şey yoktu. Oraya kadar gittik hiç vize soran olmadı. Tam da Suudi Arabistan'a geçiş yapacağımız sırada bizi durdurarak askeri toplama kampına götürdüler. Geri dönerken otobüsün kayışı attı, mecburen durup tamir etmek istedik ama hemen silah sıktılar. Biz de mecburen arızalı bir şekilde yola devam ettik. Dün gece bir tesiste bizi durdurdular. Herkes aç idi. Yemek için sofraya oturduk ama yemek yememize izin vermeden zorla yola çıkarttılar” dedi.

Şoför Şerafettin Karadavut, “Kerbela yakınlarından bizi geri çevirdiler. Askeri bir bölgede bizi topladılar. Bizi şaşırtan şey, zorumuza giden şey Irak'ın sonuna kadar gidip oradan geri çevirmeleri. Eğer bizi geri çevireceklerse neden hemen giriş kapısında bunu yapmadılar. Tam sınıra yakın bir yerde bizi durdurup sabaha kadar bekletip geri çevirdiler” diye konuştu.

Suudi Arabistan'a geçmelerine izin verilmeyen vatandaşlar, Zaho'da sığındıkları benzin istasyonu ile çevredeki camilerde geceyi geçirdiler. Vatandaşlar, sorunlarının çözümü için firma yetkililerinin Bağdat'tan vize almak için girişimde bulunduklarını ancak henüz olumlu bir sonuç elde edemediklerini belirttiler. Hürriyet