The Washington Times gazetesi Türkiye'nin Rus yapımı S-400 sistemlerinin teslimine ilişkin anlaşmayı tamamlama niyetinde olduğuna dikkat çeken bir makale yayımladı.

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 sistemlerinin teslimine ilişkin anlaşmayı tamamlama niyetinde olduğunu yazan The Washington Times gazetesi, bunun Erdoğan’ın ‘kaotik’ davranışlarını ortaya koymak ve NATO müttefikleri arasında neden olmakla kalmayıp aynı zamanda ‘ittifakın varlığı için de tehdit oluşturduğunu’ ifade etti.

The Washington Times gazetesi, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini satın almaya yönelik kararlı çabasının, ‘tarihin en başarılı ittifakının' ciddi iç problemlerle karşı karşıya kaldığı bir dönemde ‘NATO'nun varlığı için tehdit' oluşturduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin, Washington'un Rus sistemlerinin satın alınması durumunda daha önce söz verdiği F-35 avcı uçaklarını satmayacağı yönündeki tehdidine hiçbir şekilde tepki vermediğini hatırlatan gazete, ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı'nın daha önce Türk ordusuna 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot sistemlerinin olası satışı ile ilgili anlaşmaya da yeşil ışık yaktığını, üstelik Ankara'nın her şeye rağmen F-35'lerin önümüzdeki kasımda teslim edilmesini beklediğini vurguladı.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY

Ankara'nın ABD ile özel bir anlaşmayla yaptırım altında bulunan İran petrolünü yeniden almaya başladığı belirtilen yazıda, ancak Amerikalı ve Batı Avrupalı silah tedarikçileriyle sıkı bağı olan bir NATO ülkesinin Rus silahlarını satın alması ‘benzeri görülmemiş' bir olay olarak nitelendirildi.

Times'e  göre bu durum, bir taraftan Batı ile ilişkilerini korumaya çalışan, diğer taraftan da kendi bölgesindeki cihatçı İslami örgütlerle yakınlaşan Erdoğan'ın uluslararası alandaki ‘kaotik davranışlarını' ortaya koyan bir örnektir.