Gazetenin Türkiye muhabiri Jürgen Gottschlich tarafından kaleme alınan analizde Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğine dikkat çekilerek, savaşın tamamen son bulup milyonlarca vatandaşın hayatını değiştirecek barış sürecinin başlaması için tarihi bir fırsatın yakalandığı belirtildi. Yeni bir anayasanın gerçek bir barışın, toplumsal anlaşma anlamına geldiğini yazan gazetenin yorumu özetle şöyle:

'PROVOKASYONLAR OLMAZSA BU YIL SAVAŞ BİTEBİLİR'

"Eğer provokasyon olmazsa yıllarca süren bu kanlı savaş bu yıl içinde bitebilir. Bu sürecin mimarı da şüphesiz PKK lideri Abdullah Öcalan ve Türk başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Türk ve Kürt toplumunun büyük bir bölümü kan dökülmesine son verilmesini istemesi bu sürecin ilk ve en önemli nedenidir. İkinci neden ise siyasi araçları kullanarak çatışmalara son verilmesi konusunda bu süreç son şans.

Erdoğan'ın Kürtlerle barış yapılması konusunda Türklerin çoğunu ikna edecek gücü var. Bu yüzden adres olarak da Erdoğan, Öcalan'ı seçti. İki taraf da inşa edilecek barışın büyük kazanan olabilir. Bu hem Erdoğan ve hem de Öcalan için de geçerli, fakat en büyük kazanan şüphesiz Türkler ve Kürtler olacak. Diğer taraftan Iraklı Kürt lider Mesut Barzani'nin de gözü bu süreçte. Çünkü PKK ile anlaşan bir Ankara ile daha iyi ittifak kurabilir ve bu Bağdat hükümetine karşı elini güçlendirecek."

Bu sürecin Öcalan'ın Kürt Arafat'ına doğru götürebileceğine de yazan gazete "O şimdiden bazı Kürtlerin gözünde ise Mandela'dır" görüşene yer verdi. Kürt sorunun çözülmesi halinde Türkiye'nin son yüzyılda hiç olmadığı kadar elinin güçleneceğine dikkat çeken Alman Taz gazetesi son olarak şu yorumu yaptı: "Hala sürecin önünde riziko ve tehlikeler var. Fakat barış için bundan daha iyi bir şans da olamaz."