Spiegel Online, uzun süredir İstanbul'da yaşayan ve Türkiye'yle ilgili haberler yapan muhabiri Hasnain Kazım'ın basın akreditasyonunu uzatmak için aylardır uğraştığını, ancak Türk makamlarının Kazım'ın yabancı gazeteci olarak çalışma iznini uzatmadığını duyurdu.

Açıklamada yabancı gazetecilerin oturma izinlerinin akreditasyona bağlı olduğuna dikkat çekilerek, Kazım'ın ülkede artık serbestçe çalışamayacağı sonucunun ortaya çıktığı ve muhabirin bu nedenle Türkiye'den geri çekildiği kaydedildi.


Spiegel Online'ın Genel Yayın Yönetmeni Florian Harms da yaptığı açıklamada Kazım'ın bir çok haberinde 'adil ama eleştirel bir şekilde' hükümetin hataları ve yapılan yanlışlara değindiğini belirterek "Türk makamlarının davranışı, muhabirimizin gazeteci olarak yaptığı haberler nedeniyle bölgede artık istenmediğinden başka bir sonuç çıkarmamıza izin vermiyor" ifadesini kullandı.

Harms, Hasnain Kazım'ın karşı karşıya kaldığı muamelenin Spiegel ve Spiegel Online açısından kabul edilemez olduğunu ve aynı zamanda basın özgürlüğünün de ihlali olduğunu vurguladı.

Hasnain Kazım'ın yeni görev bölgesinin Viyana olduğunu belirten Harms, Spiegel ve Spiegel Online'ın Türkiye'deki gelişmelerle ilgili eleştirel haberler yapmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Hasnain Kazım da Facebook hesabından uzun zamandır sayfasında neden Türkiye ile ilgili haberler paylaşmadığı soruları ile karşılaştığını belirterek kendisi ve ailesi için zor zamanlar geçirdiklerini belirtti. Kazım, yakında ayrıntılı bir açıklama yapacağını da ifade etti.

© DW/HS/BK