Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tepki çekti.

Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün yöneticisi Christian Mihr, “Bu tutuklamalar basın özgürlüğüne yapılan müdahalelerin doruğa çıktığının bir göstergesi, hele ki suç duyurusunun Erdoğan tarafından bizzat yapıldığı düşünülürse" diye konuştu. “Tutuklamaları sert şekilde kınıyoruz” diyen Mihr, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından 2015 Basın Özgürlüğü Ödülü'nün, basın özgürlüğü alanındaki mücadelesi nedeniyle Cumhuriyet gazetesine verildiğini hatırlattı.

"Türk hükümetinin keyfi tutumu"

Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV) Basın Sözcüsü Hendrik Zörner de yaptığı açıklamada, ‘tutuklamaların Türk hükümetinin eleştirel gazetecilere yönelik keyfi tutumunun bir örneği daha' olduğunu söyledi. Zörner, Dündar ile Gül'ün eleştirel habercilik yaptığını, bunun terörizm veya casuslukla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. Zörner, “Dün olanlar buzdağının görünen yüzü. Biz Türkiye'de uzun yıllardır, sorgulamacı habercilik yapan gazetecilerin hapse atıldığını görüyoruz. Esasında artık Türkiye'de fiilen basın özgürlüğü mevcut değil” şeklinde konuştu.

İki gazetecinin tutuklanmasının diğer gazetecilere de ‘hükümet yanlısı habercilik yapmazsanız aynı şey sizin de başınıza gelebilir' mesajı verdiğini vurgulayan Zörner, “Gazetecilerin bu şekilde korkutulması çok kötü bir gelişme” dedi.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında MİT tırlarıyla ilgili yayınladıkları haber ve görüntüler nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Gazeteciler, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" gibi suçlamalarla karşı karşıya. Gazeteciler için istenen ceza, iddianamenin hazırlanmasının ardından belli olacak.

AB'ye çağrı

Basın örgütleri, mülteci krizi konusunda 29 Kasım pazar günü Brüksel'de düzenlenecek AB-Türkiye Zirvesi öncesinde Avrupa Birliği'ne de çağrıda bulundu. Örgütlerin yetkilileri, Türkiye ile yapılacak bir anlaşma karşılığında basın özgürlüğü konusunda taviz verilmemesi gerektiği mesajı verdi.

Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Yöneticisi Christian Mihr, “AB'nin seçimlerden önce Türkiye İlerleme Raporu'nu açıklamayı ertelemesi gibi yanlış adımlar atmaması gerekiyor. Bu çok kötü bir sinyaldi” dedi. Alman Gazeteciler Cemiyeti Basın Sözcüsü Hendrik Zörner de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mülteci krizi konusunda pazarlıklar yapan Avrupalı politikacıların mutlaka gazetecilerin durumunu gündeme getirmesi gerektiğini ifade etti.

DW Türkçe / Başak Özay