Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna savaşına ilişkin "sahte haber yayanlara" hapis cezası da öngören yasayı imzalamasının ardından birçok uluslararası yayın kuruluşu Rusya'daki yayınlarını askıya aldı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin ardından ABD merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg ile Kanada'nın kamu yayın kuruluşu CBC/Radyo Kanada Rusya'daki yayınlarına ara verdiğini duyurdu. Alman kamu yayın kuruluşları ARD ve ZDF de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'daki yayınlarını geçici olarak durdurduğunu bildirdi. 

ARD ve ZDF: YASANIN SONUÇLARINI İNCELEYECEĞİZ

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Alman birinci kanalı ARD ve ikinci kanalı ZDF de Moskova merkezli yayınların askıya alındığını açıkladı. Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu'ndan (WDR) yapılan açıklamada, "Her iki kamu yayıncılığı kanalı da diğer haber merkezlerinden kamuoyunu Rusya ve Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili kapsamlı şekilde bilgilendirmeye devam edecektir" denildi. Açıklamada, ARD ve ZDF'nin cuma günü Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da kabul edilen yeni medya yasasının sonuçlarını inceleyeceği belirtildi. 

Şirin Payzın'dan sağlık durumuna ilişkin açıklama Şirin Payzın'dan sağlık durumuna ilişkin açıklama

"BAĞIMSIZ GAZETECİLİK SUÇ HALİNE GELİYOR"

CNN'den yapılan açıklamada, "Biz mevcut durumu ve atılacak adımları değerlendirmeye devam ederken CNN Rusya'daki yayınlarını durduracak" ifadeleri kullanıldı.

Bloomberg'den yapılan açıklamada ise Rusya'daki yasa değişikliğinin bağımsız gazeteciliği "suç haline getirmeyi" amaçladığı ifade edildi. Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait yazılı açıklamasında, yasanın "normal gazeteciliğin herhangi bir türünü devam ettirmeyi" olanaksız kıldığını belirterek, Bloomberg'in bu nedenle Rusya'daki yayınlarını geçici olarak durdurma kararı aldığını söyledi.

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC de cuma günü Twitter'den yapılan açıklama ile Rusya'daki yayınların durdurulduğunu duyurdu. BBC Genel Müdürü Tim Davie, "Yeni yasal düzenleme bağımsız gazeteciliği suç haline getiriyor. Bu yüzden gazetecilerimiz ve çalışanlarımızın güvenliği için şimdilik işlerini askıya aldık" açıklaması yaptı.

PUTİN İMZALADI... İLK GÜN, İLK CEZA

Putin, Rusya'ya zarar veren faaliyetlerde bulunan yabancıların mal varlığına el konulmasına dair kararnameye imza attı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in imzasıyla 4 Mart'ta yürürlüğe giren, "Rusya ordusunun eylemleri hakkında yanlış-sahte bilgi yayanların 100 bin rubleye kadar para, 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına ilişkin yasa"ya dayanarak ilk ceza kesildi. 

Kostroma şehrindeki bir mahkeme, aktivist Irina Şumilova'yı "Rus ordusunun itibarını zedelemek" suçundan 30 bin ruble para cezasına çarptırdı.

Polis, 21 yaşındaki eylemcinin, içeriği Rus silahlı kuvvetlerini itibarsızlaştırmak olan bir poster taşıdığını açıkladı.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, yasanın çıkmasıyla pek çok web sitesi ve blogger "olası rikler nedeniyle" yayınlarına son verdiğini açıkladı.

DEZENFORMASYON YAYMAKLA SUÇLANAN RT, YASAKLANMIŞTI

2005 yılında yayına başlayan Russia Today yayınlarını ve internet sitesini İngilizce, Arapça, Fransızca ve İspanyolca dillerinde genişletmişti.

Almanya radyo ve televizyon yayınları yayın düzenleyici kurumu, Rus haber kanalı Russia Today'in (RT) Almanca yayınlarını yasakladı. RT DE ise yayınların durdurulmasının “yasa dışı” olduğunu belirterek Almanya ile Rusya arasında diplomatik ilişkilerin gerildiği bir dönemde Berlin’in siyasi baskı kurmak amacıyla kararın alındığını ileri sürdü.

Geçen yıl aralık ayı ortasında Almanca yayına başlayan RT DE’nin yayınları 22 Aralık 2021’de Alman yetkililerin talebiyle Avrupa uydu ağında engellenmişti. Ancak yayınlara internet üzerinden ve mobil uygulamalardan ulaşılabiliyordu.

Rusya'nın yayın kurumu RT Batılı ülkelerce Kremlin yanlısı propaganda yapmakla ve dezenformasyon yaymakla suçlanıyor. 

Kanalın yayınları aralarında eski Sovyet cumhuriyetlerinden Litvanya ve Letonya’nın da bulunduğu birçok ülkede yasak.