Reuters, 2013 sonlarında ve 2014 başında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Suriye'de İslamcıların kontrolündeki yerlere silah taşınmasına yardım ettiğini açıkladı.

Haberde şahitlerin ifadelerinin Türkiye'nin IŞİD'in yükselmesine katkı koyduğunu gösterdiği belirtilirken, Türkiye yetkililerinin İslamcılara yardım edilmediği iddialarının ifadelerle çeliştiği söylendi.

Türkiye'nin gönderdiği roket parçaları, mermi ve başka teçhizatın IŞİD'e katılan kişilere verildiği aktarılırken, bunların da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirme çabasıyla yapıldığı belirtildi. Adana'da aranan 4 kamyon da habere konu olurken, Özcan Şişman'ın devlet yetkililerinin işin içinde olduğuna dair açıklamalarına da yer verildi.

Şişman'ın tutuklanması için alınan kararın, devlet sırlarını gizlemek için alındığı aktarılan haberde, "Suç olan bir şey devlet sırrı olamaz" denildi. Reuters'in konuşmayı denediği devlet yetkililerinin görüş belirtmediği söylenirken, MİT görevlilerine de ulaşılamadığı aktarıldı.

Savcıların MİT araçlarını aratamayacağını iddia eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "paralel devlet" iddiaları da haberde dile getirilirken, Erdoğan'ın kamyonda Türkmenlere gönderilmek üzere insani yardım bulunduğunu söylediği de belirtildi.

Kamyon sürücülerinden Murat Kışlakçı'nın daha önce de benzer yükler taşıdığını bildirdiği de söylenirken, yükler taşındığı sırada sınırın ötesinin İslamcı grupların elinde olduğu da hatırlatıldı. Bu grupların başında, El Kaide lideri Ayman el-Zevahiri'nin özel temsilcisi Halid es-Suri tarafından kurulan Ahrar'uş Şam yer alıyor.