Duda’nın imzaladığı yasa ile maliye bakanı devlet radyo ve televizyonları ile haber ajansı müdürlerini atamak ve görevden almakla yetkili kılınıyor.

Yasa ile ayrıca devlet radyo ve televizyonları Polonya halkının ‘‘yurtsever duygularını’’ güçlendirme konusunda yayın yapmakla da görevlendiriliyor.


Avrupa Yayın Birliği (EBU) son kabul edilen yasa konusunda endişelerini dile getirerek Polonya Devlet Başkanı Andrey Duda’dan parlamentoda kabul edilen yasayı imzalamamasını talep etmiş, Sınırsız Gazeteciler Örgütü de yaptığı açıklamada devlet yayın kuruluşları ile başlayan basın özgürlüğüne yönelik saldırıların bağımsız basına karşı da başlatılmasını beklemek gerektiğini belirtmişti.

Polonya Hükümeti Noel öncesinde de Anayasa Mahkemesini etkisi altına almaya yönelik, mahkemenin yapısını değiştiren bir yasayı parlamentodan geçirmiş, Polonya halkı tarafından yığınsal gösteriler ile protesto edilmişti.

Polonya’daki son gelişmeler önümüzdeki hafta yapılacak AB komisyonunda görüşülecek olmasına karşın bugün AB cephesinden gelen değerlendirmeler daha önceki açıklamalara nispeten daha yumuşak oldu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker kararı  ‘‘Fazla dramatize etmemek lazım. Bu önemli bir sorun ama Polonya ile iyi ve dostane ilişkiler sürdürmek zorundayız. Yapıcı ilerliyoruz’’ sözleriyle değerlendirdi.