29 Eylül günü 1. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirerek kuruluşunu ilan eden Özgür Gazeteciler Cemiyeti, 1 Aralık Pazar günü merkezinin açılışını gerçekleştirecek. Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki Dabanoğlu Mahallesi Kadı Cami Sokak’taki tarihi bir binada bulunan Cemiyetin merkezi, Pazar günü verilecek bir kokteylle açılacak. Diyarbakır ve Türkiye genelinden çok sayıda kurum-kuruluş ve şahsiyetin davet edildiği açılışa ayrıca birçok çevreden gazetecilerin de bir araya gelmesi bekleniyor.


DİYARBAKIR VE İSTANBUL’DA BASIN AÇIKLAMALARI


1994 yılında Özgür Ülke Gazetesi’nin bombalandığı 3-4 Aralık tarihlerini de “Özgür Basın Günü” ilan eden Cemiyet, bu yıl dahil olmak üzere her yıl bu günlerde çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Cemiyet, yarın Özgür Ülke Gazetesi’nin bombalanmasını kınamak ve 2 Aralık Pazartesi günü görülecek olan ‘KCK’ basın davasına dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır ve İstanbul’da kitlesel basın açıklaması yapacak.

Diyarbakır’daki basın açıklaması yarın saat 12.30’da Ofis AZC Plaza önünde yapılacak. İstanbul’da ise, özgür basın çalışanlarının katılımıyla saat 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması ve ardından da yürüyüş gerçekleştirilecek.

Cemiyet yönetimi ayrıca 2 Aralık Pazartesi günü İstanbul’da görülecek olan ‘KCK’ basın davası ve 3 Aralık Salı günü Diyarbakır’da görülecek olan Dicle Haber Ajansı Muhabiri Abdullah Çetin’in duruşmalarını takip edecek.


BOMBALANAN TAN’DAN ÖZGÜR ÜLKE’YE


Özgür Gazeteciler Cemiyeti ayrıca, 7 Aralık Cumartesi günü “Tan’dan Özgür Ülke’ye Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu bir panel düzenleyecek. Gazeteciler Varlık Özmenek, Ragıp Duran, Veysi Sarısözen ve Eren Keskin’in katılacağı panelin moderatörlüğünü Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hayrettin Çelik yapacak.

Cemiyet aynı gün İHD ve kayıp yakınları tarafından Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlendiği “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” etkinliğinin 252’inci haftasına katılarak, kaybedilen ve katledilen gazetecileri anacak.

ÇELİK: CEMİYET OLARAK ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENDİK

Cemiyetin açılışına ve düzenleyecekleri etkinliklere ilişkin bilgi veren Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hayrettin Çelik, cemiyet olarak, önemli bir görev ve misyon üstlendiklerini belirtti. Bunun bilinciyle yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi. Cemiyetin kuruluşuyla basın alanında önemli bir boşluğu doldurmaya çalışacaklarını belirten Çelik, Pazar günü de merkezlerinin resmen açılışını gerçekleştirerek, gazeteciler için önemli bir mekanı hizmete açacaklarını dile getirdi.


Özgür Ülke Gazetesi’nin bombalanmasının gazetecilik tarihi ve kendileri açısından önemli bir tarihi dönemeç olduğunu vurgulayan Çelik, bu nedenle her yıl bu dönemde çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini de ifade etti. İlk olarak bu yıl etkinliklere başladıklarını sözlerine ekleyen Çelik, düzenleyecekleri basın açıklaması ve panele tüm gazeteciler ve halkın güçlü bir şekilde katılarak, kendilerine destek vermesini istedi.ANF