AKP iktidarının 7 Haziran seçimlerini de garantilemek amacıyla yeni engellemelere başladığı yolunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtlarının kaygılarına dikkati çeken gazetede, “siyasi sürecin bu denli hoyratça yönlendirilmesi ülkenin yıpratılmış demokrasisini daha da zayıflatacak, seçimi kim kazanırsa kazansın ortaya çıkacak zaferi lekeleyecektir” deniyor.


“Türkiye Üzerinde Kara Bulutlar” manşetiyle çıkan New York Times başmakalesi, Erdoğan’ın doğruyu söyleyenlere karşı gittikçe daha düşman kesildiğinin altını çiziyor, “Amerika ve Türkiye’nin NATO müttefikleri, kendisini (Erdoğan’ı) içinde bulunduğu bu yıkıcı yoldan dönmeye çağırmalıdır” ifadesini kullanıyor.

İşçi sendikalarının seçim güvenliği konusundaki kaygılarına da değinen makalede, “AKP hükümetinin seçimleri kazanabilmek için, devlet kurumlarını seferber ederek, seçim kampanyalarında muhalefeti ‘düşman’ yerine koyduğu” yönünde bu sendikaların açıklamalarına yer veriyor.

Erdoğan’ın seçimlerde Meclis’in beşte üç çoğunluğunu kazanarak, cumhurbaşkanının yetkilerini arttıracak şekilde anayasayı değiştirmeyi hedeflediğini hatırlatan New York Times, Konda araştırma şirketinin anketinde Ak Parti’ye desteğin azaldığının ortaya çıktığına dikkati çekiyor.

New York Times’ın altını çizdiği bir diğer konuysa, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e yönelik tutuklama ve Fethullah Gülen’le bağlantılı gazetelerin kapatılması talepleriyle ilgili. Hürriyet gazetesinin Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yle ilgili olarak attığı, 'Yüzde 52 oy aldı, idam kararı verildi' manşetini değerlendiren başmakale, bu manşetin 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 52’yle kazanan Erdoğan’la bağdaştırılmasını şu sözlerle değerlendiriyor:

“Bu yalnızca çarpıtılmış ve saçma bir suçlama değil, aynı zamanda Türkiye’nin hala bir demokrasi olduğu iddialarına bir tokattır.”