'Megaloman bir cumhurbaşkanı mı, IŞİD'in çılgınlığı mı?"

Fisk yazısına, Batı'nın desteklediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi yönetiminde çoğu siyasi suçlardan 40 binden fazla kişinin hapse atıldığını, bu kişilerin 20 binden fazlasının Müslüman Kardeşler hareketinin destekçileri olduğunu, onlardan yüzlerce kişinin de idam cezasına çarptırıldıklarını hatırlatarak başlıyor.

Daha sonra ise Mısır rejiminin düşman olarak gördüğü Müslüman Kardeşler hareketini IŞİD'le özdeşleştirmeye çalıştığını, IŞİD'in tehlikeli bir şekilde Sina Yarımadası'ndaki İslamcı güç olarak belirdiğini ve yüzlerce Mısır askerini öldürdüğünü belirtiyor Fisk ve ekliyor:

"Bu askerlerden 60'dan fazlası iki hafta önce öldürüldü. Daha sonra Kahire'de açıklama yapan bir askeri sözcü 'Sina'nın tamamen kontrolleri altında olduğunu' söyledi. Ancak Sina'da donanmaya ait bir geminin geçen hafta imha edilmesi sonrası şu soruyu sorabiliriz: Yarımadayı kim kontrol ediyor?"

Mısır'da Yüksek İdare Mahkemesi'nin ülkede grevleri yasaklaması...Mahkemenin Minufiye'de grevlere katıldıkları gerekçesiyle üç memuru "emekli edip", 14 memura da çeşitli cezalar vermesi...Karara gerekçe olarak da, "grevin İslam'ın öğretilerine ve Şeriata aykırı olduğunun" belirtilmesi. Tüm bu noktalara dikkat çeken Fisk, yazısını şöyle noktalıyor:

"Biz, Batı'da Mısır'da hepimize tanıdık gelen bu 'yeni' devleti cesaretlendiriyoruz: Oysa aterkil, diktatör, 'yabancı' düşmanların korku saldığı bir devlet bu...Mısır hükümetinin de IŞİD'i Mossad'ın kolu ilan etmesi an meselesi...Bize insanların özgürlük değil ekmek, 'terörizm' değil güvenlik istedikleri söyleniyor. "Mısır esasında, IŞİD'in paramparça ettiği başka çok sayıda ülkenin izlediği yolu takip ediyor. Eğer insanlarınıza yeterince işkence yaparsanız, IŞİD de o yaraların üzerinde filizlenecektir.

"Sina şimdi Mısır kadar IŞİD'in de 'kontrolünde'. Cumhurbaşkanı El-Sisi'nin başsavcısının suikastle öldürüldüğü Kahire'deki saldırı ise IŞİD'in operasyonlarını Süveyş Kanalı'nın ötesine taşıdığının kanıtı. Hatta Mısır donanmasına bile saldırı düzenlenebiliyor. "Denizin ortasında yanan o gemiyi hatırlayalım. Sisi ve IŞİD arasındaki tercihimize, içine düştüğümüz şu duruma bakın: Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık."BBC