MECLİS TABLOSUNDA NOKSANLIK VAR: Seçildikleri halde bu yasama yılında da Meclis'te olamayan milletvekillerinin bu tablo içinde bir noksanlık oluşturduğunu belirtmek isterim. Seçimlere yasal olarak katılmış, halkın oyunu almış, milletvekili sıfatını taşımaya hak kazanmış herkesin, haklarında kesin yargı kararları ortaya çıkana kadar yasama faaliyetine katılması gerektiğini düşünüyorum.

GEÇMİŞİ TEKRAR ETMEMELİYİZ: Hepimiz bu Meclis çatısı altında yaptığımız yemine sonuna kadar sadakat göstermeliyiz. Terörle demokrasi hiçbir ahvalde kol kola gezemez... Ülke ve milletin karşılaştığı bütün sorunların çözüm yeri Meclis'tir. Meclis'te meydana gelebilecek her türlü noksanlık, geçmişte yapılanları tekrar etmekten ve çok ihtiyacımız olan çözümleri daha da ötelemekten başka işe yaramayacak.

KISIR DÖNGÜYE DÜŞMEYELİM: Bugün konjönktürel sebeplerden artan terör saldırılarının tuzağına düşüp, yanlış istikamete girmemeli ve tekrar kısır döngü içine düşmemeliyiz.Terör örgütü bu kez de başta Suriye olmak üzere bölgede meydana gelen dönüşüm ve kaosu fırsat zannederek yeniden tarihi bir yanılgı içine girmiş; Türkiye'nin huzurunu ve kalkınmasını engellemek isteyen farklı odakların taşeronu haline gelmiştir.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI TARTIŞMASI: Yeni anayasa yapım sürecinde herkesin hak ve hürriyetlerini garanti altına alan, kimsenin kendisini dışlanmış hissetmeyeceği yeni bir vatandaşlık mukavelesini gerçekleştirmeliyiz. Pek çok meselenin ve alternatif anayasal sistemlerin olumlu ve olumsuz yanlarının irdelenmesi sağlıklı bir tartışmadır. Mesele tüm veçheleriyle tartışılmalı.

GAZETECİLER ENGELLE KARŞILAŞMAMALI: Gazeteciler, haberciler ve bir bütün olarak medya mensuplarının halkı haberdar etme görevlerini yerine getirirken hiçbir engelle karşılaşmamaları temel esastır. Hiç kimse fikirleri ve fikirlerini medya yoluyla açıklaması yüzünden hapse düşmemelidir.

SURİYE KENDİSİNİ TÜKETİYOR: Arap dünyasındaki bu köklü dönüşüm hareketi tamamen yerli olan bir hak, hukuk ve onur mücadelesidir. Kadim medeniyetimizin en görkemli şehirleri harap olmaya, kucaklaştığımız insanlar birbirine acımasızca saldırmaya devam ediyor. Bir ülke kendisini tüketir mi? İşte Suriye kendisini tüketiyor.

GAZ-FREN TARTISMASI
Bu süreçte enflasyonun düşürülmesine bağlı olarak, nominal ve reel faizlerde çok büyük inişler kaydedildi. Kısacası, milli bütçemiz faiz yükünden kurtarıldı, büyüme ve kalkınma için kaynak yaratıldı. Aynı başarıyı büyüme-cari açık kısır döngüsünü kırmada da göstermeliyiz. Hedefimiz, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı tehlikeye atmadan, cari açıksız yüksek büyüme olmalıdır.

AŞIRI ÖZGÜVEN UYARISI: Aşırı özgüven ve rahatlık duygusu ekonomi yönetimlerinin her zaman kaçınmaları gereken duygulardır. Ekonomi alanında bugüne kadar sağlanan başarıların önemli bir sebebinin mali ve parasal disiplin olduğu unutulmamalıdır. Bu alanda yaşanacak gevşemenin tamiri imkansız sonuçlara yol açacağı hatırda tutulmalıdır. Bu kırılgan dönemde kamu harcamalarındaki önceliklerimize de dikkat etmeliyiz.

MERKEZ BANKASI'NA DESTEK: Günümüz dünyasında ekonomi alanında başarılı olmak, sürdürülebilir bir büyüme trendinin ve istikrarlı bir ekonomik ortamın sağlanması anlamına gelmektedir. Ayrıca şu gerçeği de unutmamalıyız. Arzu ettiğimiz neticeler, talimatla değil, doğru politikalar izlemekle elde edilebilir.

'Cumhurbaşkanı'nın bu düşüncesini  paylaşmıyorum'

BAŞBAKAN Erdoğan, tutuklu vekiller ve AK Parti Kongresi'nde 6 gazeteye ambargo konusunda Cumhurbaşkanı Gül ile aynı düşüncede olmadığını söyledi. Erdoğan, Gül'ün tutuklu vekillerle ilgili sözlerini 'Cumhurbaşkanı ile polemiğe girmek istemem. Bizim bu düşünceyi paylaşmadığımız ortada zaten. Çünkü bu insanlar arazide çalışarak milletvekilliğini kazanmış insanlar değil. Onlar zaten içerideydiler ve içerideyken tersten dönüp parlamentoya gelme gayreti içindeydiler. Bakın şimdi onlardan bir tanesi için (Engin Alan) ilk derece mahkemenin verdiği karar 18 yıl. Dışarıda olsaydı durum daha farklı olacaktı. Bunları iyi görmek durumundayız diye düşünüyorum' diye değerlendirdi.
Başbakan, Cumhurbaşkanı'nın önceki gün yapılan kongrede 6 gazeteye ambargo uygulanmasına yönelik eleştirileriyle ilgili olarak da 'Gayet netim. Burada herhangi bir savunma içerisinde değilim. Bize sürekli olarak hakaret eden, her türlü saygısızlığı sürekli olarak gösterenleri, ben de kendi özel böyle bir günümüze davet etmek zorunda değilim. Bundan dolayı davet etmedik. Olay bu kadar basittir' açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu: Kutluyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklu vekiller konusunda yaptığı açıklama nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü kutladı.  Gazetecilerin Gül'ün konuşmasını nasıl bulduğu sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ''Tutuklu milletvekillerine yaptığı vurgu nedeniyle Cumhurbaşkanı'nı  kutluyorum'' karşılığını verdi.

NOTLAR

TBMM Başkanı  Çiçek milletvekillerinin masalarına 'Yeni yasama yılınızın hayırlı olması temennisi ile çalışmalarınızda başarılar dilerim' notuyla birlikte gül bıraktı.CHP'liler de tutuklu vekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın sıralarına çiçek koydu.

Liderler birbirini es geçti

TBMM'nin dünkü açılışında yaşananlar yeni yasama döneminin gergin geçeceğinin sinyallerini verdi. İşte notlar:
- Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli, yeni yasama döneminin açılışında birbiriyle tokalaşmadı n Gül'ün TBMM Genel Kurulu'na girişi sırasında CHP'li Muharrem İnce, İsa Gök, Sezgin Tanrıkulu, Kamer Genç, Umut Oran ve Güldal Mumcu ayağa kalkmadı n CHP'li Kamer Genç, birleşime güneş gözlüğü takarak ve elinde ünlü feneriyle girdi. Genç, Gül konuşmaya başlarken Genel Kurul'u terk etti n CHP'li milletvekilleri, Gül'ün sadece tutuklu milletvekilleriyle ilgili sözlerini alkışladı
- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir süre önce oğlunu kaybeden Sırrı Sakık ve Leyla Zana açılışa katılmadı n TBMM açılışlarında geleneksel hale gelen resepsiyon ise artan terör olayları ve şehitlere saygı nedeniyle iptal edildi.

ASKER TAM KADRO
- Yeni yasama yılı açılışını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları tam kadro izledi
- Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, ve YÖK Başkanı ile aralarında ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de bulunduğu yabancı misyon şefleri kendilerine ait localardan açılışı izledi n Bakanlar Kurulu sıralarında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in olmadığı görüldü.
AKŞAM-Ebru TOKTAR ÇEKİÇ - Volkan YANARDAĞ - Yelda GÖKDAĞ
--