Almanya Başbakanı Merkel'in Şubat 2013'te yeni bir başlığın açılmasından yana tavır aldığını anımsatan Le Figaro, Türkiye'deki "mevcut kriz, bu küçük açılımın sorgulanmasına neden olabilir" yorumunu yaptı.

Almanya'nın Türkiye'de patlak veren yolsuzluk krizinin Berlin'i kaygılandırdığı, Alman yetkililerinin "her şeyden çok" Türkiye'nin radikalleşmesinden korktukları savunuluyor.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Türkiye'de "yolsuzluk" krizinin Almanya'da yankılarını irdelediği bir haber yayımladı. "Berlin, "ortağını vuran krizden kaygılı" başlığını taşıyan haberde "Önemli bir yolsuzluk meselesi Türk hükümetini istikrarsızlaştırıyor. Alman Dışişleri Bakanı, Erdoğan hükümetini sarsan kriz konusunda izah istedi" diyor.

Steinmeier'in Alman Bil dam Sonntag gazetesine yaptığı açıklamaları artaran gazete, "Mesaj diplomatik terimlerle iletiliyor. Ama son hafta sonunda Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier. Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini sarsan kriz konusunda izah talep etmek için Türk rejimi üzerindeki baskıyı artırdı" savlarını dile getiriyor.

Le Figaro, Steinmeier'in yanısıra Almanya Dışişleri'nden Sorumlu Devlet Sekreteri Michael Roth'un Türkiye'nin "krize dirençli bir demokrasi olduğunu kanıtlamasını" isterken "Hukuk devleti ve yolsuzlukla tutarlı mücadele, AB'ye katılım için olmazsa olmaz koşullardır" dediği demecine de yer verdikten sonra şöyle devam ediyor:

"EKONOMİK ÇEVRELER BİRKAÇ GÜNDEN BERİ DAHA CİDDİ KAYGILANIYOR"

"Birkaç günden beri ekonomik çevreler, Türkiye'deki durumun kötüleşmesinden daha ciddi bir biçimde kaygılanıyorlar. 2012 yılında Almanya'nın Türkiye'ye ihracatı 20 milyar euroyu buldu. 10 yıl içerisinde de Boğaziçi ötesine yerleşen şirketlerin sayısı 10 kat arttı. Türk pazarı büyüyor. Ancak birkaç aydır istikrarsızlık iklimi, ekonomik kalkınmayı gölgeliyor."

Fransız gazetesi, Handelsblatt'ın başekonomisti Volker Treier'in "Alman şirketleri milyarca (euro) yatırım yaptı ve krizin sonuçlarını tedirginlikle izliyorlar" sözlerine de dikkat çektiği haberinde "Siyasi olarak Almanya ve Avrupa Birliği, ülkenin radikalleştiğini görmek istemiyorlar. AB katılımına ilişkin zorlu müzakerelerde Türkiye, Almanya'ya çok güveniyordu" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Şubat 2013'te yeni bir başlığın açılmasından yana tavır aldığını anımsatan Le Figaro, Türkiye'deki "mevcut kriz, bu küçük açılımın sorgulanmasına neden olabilir" yorumunu da yaptığı haberine "Suriye gibi Ortadoğu'daki krizlerin karşısında Türkiye, Almanya ve Avrupa için stratejik bir müttefik. Alman yetkilileri, her şeyden çok ülkenin radikalleşmesinden korkuyorlar" sözleriyle son verdi.