İspanyol El Pais gazetesinin Türkiye muhabiri Andres Mourenza, Rusya'da savaş karşıtı olan çoğu beyaz yakalı, yetişmiş insan gücünün Kremlin'in sert politikaları ve uluslararası boykotun getirdiği ekonomik zorluklar nedeniyle çareyi İstanbul'a göç etmekte bulduğunu yazdı. 

ARD ve ZDF çalışanlarından 'ifade çeşitliliği manifestosu' ARD ve ZDF çalışanlarından 'ifade çeşitliliği manifestosu'

Gazetenin 19 Mart 2022 tarihli web sayfasında yer alan haberde, İstanbul'a gelen Ruslarla konuşan Mourenza, son günlerde Moskova, St. Petersburg ve diğer Rus kentlerinden günde ortalama 50 uçağın İstanbul'a indiğini yazdı.

Moskova-İstanbul uçak biletlerinin 1500 euro gibi astronomik rakamlara çıktığına işaret edilen haberde, İstanbul'a göç eden Ruslar arasında çok sayıda akademisyen, sanatçı, tasarımcı, programcı ve teknoloji sektöründe çalışan eğitim seviyesi yüksek bir profilden bahsediliyor.

Rusya'dan kalkan uçakların bir bölümü ise bölgedeki diğer ülkelere binlerce göçmen taşıyor. Geçtiğimiz haftalarda Gürcistan'a göç eden Rusların sayısı binlerle ifade edilirken, Ermenistan'a günde altı bin, İsrail'e ise günde iki bin Rus'un havayoluyla geçtiği ifade ediliyor. Genç ve eğitimli Ruslar ise Batı Avrupa ile coğrafi yakınlığı ve ucuzluğu nedeniyle İstanbul'u tercih ediyor.

İstanbul'un 'küçük bir Moskova'ya dönüştüğüne dikkat çekilen haberde, muhalif rapçi Oxxxymiron'un 15 Mart'ta Kadıköy Sahne'de verdiği konsere Rus savaş karşıtlarının da katıldığı belirtildi. İstanbul'daki Ruslar, Putin nefretinin ''Rusfobi''ye dönüşmesinden korkuyor, Rusların arasında savaşa hayır diyenlerin olduğunu tüm dünyanın bilmesini istiyor.