Katalunya Özerk yönetimden yıllardır cami inşaatı için arazi tesis edilmesini isteyen Müslümanlar bu isteklerine siyasi korkular nedeni ile cevap alamıyor. İspanya’da yayınlanan El Pais gazetesi, Barselona ve çevre kentlerde yaşayan Müslümanların belediyelerin kendilerine ibadet edecek yer göstermek istememesi üzerine giderek merkez dışına çıkarak sanayi bölgelerinde namaz kılmak zorunda kaldıklarını yazdı. Gazete “Sanayi Çarşısı Müslümanları” başlığında yayınladığı bir araştırmada Katalunya’da yaşayan Müslümanların çilesini ortaya koydu.

Katalunyadaki Müslümanların ibadethane olarak kullanılmak üzere merkezi yerlerde kiraladıkları işyerlerine polisin komşular rahatsız oluyor gerekçesi ile baskınlar düzenlediğini vurgulayan gazete,bu kişilerin özellikle Cuma günleri merkezden uzak sanayi bölgelerine yönelmeye başladığına dikkat çekti. El Pais gazetesi, Katalunya’da yaklaşık 200 ibadethanenin sanayi çarşılarının bulunduğu bölgelerde olduğunu da hatırlatarak siyasetçileri Müslümanların dini ihtiyaçlarına saygı duymasını istedi. Katalan siyasetçilerin oy endişesi taşıyarak bu ihtiyaca cevap vermediğini de hatırlatan gazete,anayasa ile güvence altına alınan başka dinlere ait kişilerin ibadet özgürlüklerinin siyasete kurban gittiğini belirtti.

 

Bu arada Katalunya’ya bağlı Mollet del Valles kentinde yaşayan Müslümanlar yerel yöneticilerin kent içinde bulunan bir ibadethaneyi kapatmak istemesi üzerine Belediye Başkanlığı önünde namaz kılmaya başladılar.

Kentte yaşayan yüzlerce Müslüman her Cuma günü Belediye binası önüne gelerek halkın şaşkın bakışları içinde seccadelerini meydana serip namaz kılıyorlar. Badalona kenti belediye başkanı Xavier García Albiol ise daha da ileri giderek yönetimi altındaki topraklarda cami görmek istemediğini söyledi. Müslümanların nerede namaz kılacağının kendisini ilgilendirmediğini ifade eden başkan Albiol, "Benim için öncelik komşuların rahatsız olmaması,dini inancı olan bu kişiler başka yerlerde kendilerine yer bulmalıdır" sözlerini etti.